Akropolis Express – ήταν σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Μονάχου και Αθήνας

Το "Ακρόπολις Εξπρές" ιδρύθηκε το 1967 ως συμπλήρωμα στην ήδη υπάρχουσα από το 1963 διαδρομή από / προς Ντόρτμουντ, με την εισαγωγή νέων αμαξοστοιχιών.

by Times Newsroom

Το Akropolis Express ήτανσιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Μονάχου και Αθήνας. Διοργανώθηκε από κοινού από την υπηρεσία των γερμανικών κρατικών σιδηροδρόμων, την υπηρεσία Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων (ÖBB), τον Γιουγκοσλάβικο Σιδηρόδρομο (JZ) και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και έφτανε στο Μόναχο μέσω Φίλλαχ, Λιουμπλιάνας , Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου, Σκοπίων και Θεσσαλονίκης από την Αθήνα.

Στη Γερμανία το εξπρές τρένο που χρησιμοποιήθηκε ταξινομήθηκε υπό τον αριθμό Zugnummern D 290/291. Στην Αυστρία και τη Γιουγκοσλαβία το “Ακρόπολις Εξπρές” ήταν ταξινομημένο υπό το είδος Εξπρές (Ex).

Το “Ακρόπολις Εξπρές” ιδρύθηκε το 1967 ως συμπλήρωμα στην ήδη υπάρχουσα από το 1963 διαδρομή από / προς Ντόρτμουντ, με την εισαγωγή νέων αμαξοστοιχιών.

Στο τραίνο οι επιβάτες κάθονταν σε βαγόνια με καθίσματα, ενώ για τον ύπνο υπήρχαν και οι κουκέτες πρώτης θέσης. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι κλινάμαξες και τα κλινοθέσια οχήματα αναλήφθηκαν από την JŽ. Τα βαγόνια με καθίσματα καλύφθηκαν ως επί το πλείστον από την DB και την JŽ στη δεκαετία του 1970, με μόνο τα βαγόνια της DB να περνούν στην Ελλάδα. Στη δεκαετία του 1980, ο ΟΣΕ ανέλαβε ένα μέρος των βαγονιών. Το Akropolis Express ήταν, μετά το Hellas-Express και το Istanbul-Express, η σιδηροδρομική σύνδεση με την μακρύτερη διαδρομή στη Δυτική Γερμανία.

Με την έναρξη των Γιουγκοσλαβικών πολέμων το 1991, η σιδηροδρομική σύνδεση καταργήθηκε.

Διάδοχος

Για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία και την Αυστρία από το 1993 και έπειτα δεν είναι πλέον δυνατή η άμεση σύνδεση με την Ελλάδα. Κάποιος ταξιδιώτης θα έπρεπε να αλλάξει τρένο τουλάχιστον μία φορά. Από τον Φεβρουάριο του 2011, η διασυνοριακή σιδηροδρομική μεταφορά επιβατών προς και από την Ελλάδα μπήκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνολικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, από τον Μάιο του 2014 καταγράφονται πάλι διεθνείς διαδρομές στις διαδρομές του τρένου προς τη Σόφια, τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Διαδρομή

Στα δρομολόγια του 1978-1979, σε αντίθεση με τα περισσότερα τρένα μεγάλης απόστασης προς την Ελλάδα, στην Γιουγκοσλαβία, δεν χρησιμοποιούσε την κύρια ηλεκτροφόρα γραμμή μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων μέσω Νις , αλλά τη λιγότερο ανεπτυγμένη γραμμή μέσω του Κόσοβο Πόλιε, μια σιδηροδρομική διασταύρωση δυτικά της Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Η διαδρομή μέσω του Νις εξυπηρετούσε ακόμη, τα τρένα από/ προς τη Βουλγαρία, την Τουρκία, και το Hellas-Express το οποίο ταξίδευε προς Ντόρτμουντ.

Λογοτεχνία

  • Δημήτρης Μαργαριτόπουλος: Akropolis Express, Εκδόσεις Κοχλίας 2004 ISBN 9608228875

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή