Αντρέ Λυρσά (1894 – 1970) Γάλλος μοντερνιστής αρχιτέκτονας…

...αρχιτέκτονας τοπίου, σχεδιαστής επίπλων, πολεοδόμος, ιδρυτικό μέλος του CIAM και ενεργός στην ανοικοδόμηση των γαλλικών πόλεων μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αδερφός του ήταν ο Ζαν Λυρσά, ο οποίος ήταν καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με τα οπτικά μέσα.

by Times Newsroom

Ο Αντρέ Λυρσά (André Lurçat, 27 Αυγούστου 1894 – 11 Ιουλίου 1970) ήταν Γάλλος μοντερνιστής αρχιτέκτονας, αρχιτέκτονας τοπίου, σχεδιαστής επίπλων, πολεοδόμος, ιδρυτικό μέλος του CIAM και ενεργός στην ανοικοδόμηση των γαλλικών πόλεων μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αδερφός του ήταν ο Ζαν Λυρσά, ο οποίος ήταν καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με τα οπτικά μέσα.

Γεννημένος στη Μπρουϊγιέρ, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Νανσύ, εργάσθηκε στο γραφείο του Robert Mallet-Stevens, ξεκίνησε στην ανέγερση μίας σειράς κτηρίων τη δεκαετία του 1920 και ενδιαφερόταν για τις αρχές της κοινωνικής κατοικίας που απευθυνόταν στην κρίση της γαλλικής κατοικίας μεταξύ των δύο πολέμων. Το 1928 έγινε ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής. Μαζί με τους Αντόλφ Λος, Ρισάρ Νετρά, Μαργκαρέτ Σχούτε-Λιχότσκι και άλλους, παρουσίασε κοινωνική κατοικία στην έκθεση της Βιέννης το 1932, σχεδίασε τη Villa Hefferlin στη Βιλ-ντ’Αβραί προτού μετακομίσει στη Μόσχα, όπου εργάστηκε για τη σοβιετική κυβέρνηση το διάστημα 1934-1937.

Κτίριο του Αντρέ Λυρσά στη Βιέννη

Είναι ακόμη γνωστός για την προώθηση του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική του τοπίου. Συνέβαλε επίσης στην ανοικοδόμηση της γαλλικής πόλης Μωμπέζ (1945). Ήταν καθηγητής στην Ανώτατη Κρατική Σχολή των Διακοσμητικών Τεχνών και στην Ανώτατη Εθνική Σχολή των Καλών Τεχνών στο Παρίσι το διάστημα 1945-1947 και μέλος της αρχιτεκτονικής επιτροπής του Υπουργείου Ανακατασκευών και Αστικής Ανάπτυξης.

Έργα

  • Villa Guggenbuhl: Η κατοικία σχεδιάστηκε το 1927, βρίσκεται στο Παρίσι και εντάσσεται στο μοντέρνο κίνημα. Είναι σχεδόν ένα κυβικό γλυπτό, χωρίς διακοσμητικές επιδράσεις. Το μπροστινό μέρος του κτηρίου φέρει παράθυρα τοποθετημένα άτυπα, ώστε να καθορίσει την καθετότητα και την οριζοντιότητα. Το κτήριο έχασε λίγο από το γλυπτικό του χαρακτήρα λόγω της δημιουργίας νέων παραθύρων.
  • Werkbundsiedlung, Vienna 1932: Ένα μοντέλο για μία νέα ζωή.

Το Werkbund Housing Estate στο Lainz ήταν μία έκθεση της διεθνούς μοντέρνας ζωής που προσέλκυσε πάνω από 100.000 επισκέπτες. Η έκθεση διαφήμισε νέες σκέψεις ζωής και χρήσης του χώρου: ένα μανιφέστο μίας κοινωνικής και αισθητικής ουτοπίας για μία καλύτερη ζωή γεννημένη από το πνεύμα του μοντερνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή