Απογραφή πληθυσμού Αλβανίας: Τα Σκόπια προτρέπουν τους Νοτιοσλάβους να δηλώσουν τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα τους

Στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά στην Αλβανία η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών.

by Times Newsroom

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε όλους τους Νοτιοσλάβους στην Αλβανία να εκφράσουν ελεύθερα την σλαβομακεδονική εθνική, γλωσσική και θρησκευτική τους πεποίθηση, σύμφωνα με το νόμο και τη θετική δημοκρατική πρακτική στην Αλβανία.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά στην Αλβανία η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών.

Περισσότεροι από 7.500 επιθεωρητές, επόπτες και ελεγκτές που έχουν εκπαιδευτεί από το Ινστιτούτο Στατιστικής συμμετέχουν στην καταμέτρηση ολόκληρου του πληθυσμού και των κατοικιών και τα δεδομένα θα συλλεχθούν σε 6 εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε όλους τους ‘Μακεδόνες’ στην Αλβανία να εκφράσουν ελεύθερα την εθνική, γλωσσική και θρησκευτική τους πεποίθηση, σύμφωνα με το νόμο και τη θετική δημοκρατική πρακτική στην Αλβανία.

«Η Αλβανία είναι γνωστή στον κόσμο για την πολυεθνική και πολυπολιτισμική κοινωνία της, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και η οποία αντιπροσωπεύει μια αυθεντική ανεκτίμητη πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ‘Μακεδόνων’ ως πιστών πολιτών της Αλβανίας, η επερχόμενη απογραφή θα τους επιτρέψει, μέσω της ελεύθερης έκφρασης της ταυτότητάς τους, να επιβεβαιώσουν την εθνική, γλωσσική, θρησκευτική ταυτότητα τους. Αυτό θα επιβεβαιώσει περαιτέρω τον ρόλο της εθνοτικής σλαβομακεδονικής κοινότητας στην Αλβανία, στην οικοδόμηση γεφυρών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και οι θεσμοί της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα παραμείνουν σε εντατική επικοινωνία με τους εκπροσώπους της νοτιοσλαβικής εθνικής κοινότητας στην Αλβανία, καθώς και με τους θεσμούς της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μεταξύ άλλων, για ζητήματα που αφορούν ζητήματα ταυτότητας.

Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε ενεργά στην προστασία και προώθηση αυτών των δικαιωμάτων με τον ίδιο τρόπο που πράτταμε μέχρι τώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απογραφή θα παρέχει  στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό, για δημογραφικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά, στοιχεία για τη στέγαση, την υγεία, την απασχόληση και άλλα.

Η συλλογή τους θα γίνει με ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Τα ερωτηματολόγια έχουν οκτώ ενότητες και 100 ερωτήσεις. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 7.500 επιθεωρητές, επόπτες και ελεγκτές που εκπαιδεύονται από το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT).

Η διαδικασία συλλογής δεδομένων πεδίου θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα κλείσει στις 28 Οκτωβρίου.

Τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο του 2024, ενώ πιο αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών του 2023 θα είναι η 12η Απογραφή, αφού η Αλβανία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1912, καθώς η πρώτη  απογραφή διενεργήθηκε το 1923.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com