Απρόσμενη ιστορική παραδοχή Πούτιν: Λάθος η καταστολή των επαναστάσεων σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία από τη Σοβιετική Ένωση

«Δεν είναι σωστό να κάνεις στην εξωτερική πολιτική κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα άλλων λαών»

by Times Newsroom

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως ήταν λάθος η απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να συντρίψει μαζικές διαμαρτυρίες.

«Ήταν ένα λάθος», δήλωσε ο Πούτιν όταν ερωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρείται αποικιακή δύναμη εξαιτίας της απόφασης της Μόσχας να στείλει άρματα μάχης στη Βουδαπέστη το 1956 και στην Πράγα το 1968.

«Δεν είναι σωστό να κάνεις στην εξωτερική πολιτική κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα άλλων λαών», δήλωσε ο Πούτιν, προκαλώντας αίσθηση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ κάνουν τα ίδια λάθη με τη Σοβιετική Ένωση. Υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει φίλους, μόνο συμφέροντα».

Η Ουγγρική Εξέγερση του 1956 συνετρίβη από σοβιετικά άρματα μάχης και στρατεύματα. Τουλάχιστον 2.600 Ούγγροι και 600 σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες. Η Άνοιξη της Πράγας, το 1968, πήρε τέλος όταν σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας. Τουλάχιστον 137 Τσέχοι και Σλοβάκοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της εισβολής, σύμφωνα με τσέχους ιστορικούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή