Χάουαρντ Χοκς (1896 – 1977) Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός

Ο Χοκς υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, το 1942, για την ταινία του Ο Λοχίας Γιορκ, ενώ το 1975 τιμήθηκε με Τιμητικό Όσκαρ, ως «ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, που τα έργα του κατέχουν μία διαπρεπή θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο».

by Times Newsroom

Ο Χάουαρντ Γουίντσεστερ Χοκς (Howard Winchester Hawks, 30 Μαΐου 1896 – 26 Δεκεμβρίου 1977) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ο κριτικός Λέοναρντ Μάλτιν είχε πει για τον Χοκς: «ο Χοκς είναι ο σπουδαιότερος “μη γνωστός” Αμερικανός σκηνοθέτης, και μπορεί η δουλειά του να μην είναι τόσο γνωστή όσο τα έργα των Φορντ, Ουέλς ή Ντε Μιλ, εκείνο δε σημαίνει πως ήταν λιγότερο ταλαντούχος.» Ο Χοκς επηρέασε πολλούς, αξιοσημείωτους και γνωστούς σκηνοθέτες όπως τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τον Τζον Κάρπεντερ, τον Ρόμπερτ Άλτμαν και τον Κουέντιν Ταραντίνο. Και η δουλειά του θαυμάστηκε από επίσης αξιοσημείωτους σκηνοθέτες όπως από τον Φρανσουά Τρυφώ, τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Μάικλ Μαν και τον Ζακ Ριβέτ. Ο Χοκς, ωστόσο, είναι γνωστός για το εύρος των κινηματογραφικών ειδών που χρησιμοποίησε, αφού μεταξύ άλλων ταινίες του είναι το Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου (1940), Ο Λοχίας Γιορκ (1941),το Πάθος και αίμα (1946), Το κόκκινο ποτάμι (1948), το Ο Βαρνάβας, η Εντβίνα, η Μαϊμού και το Μπογκόμολετς (1952) κ.λπ.

Ο Χοκς υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, το 1942, για την ταινία του Ο Λοχίας Γιορκ, ενώ το 1975 τιμήθηκε με Τιμητικό Όσκαρ, ως «ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, που τα έργα του κατέχουν μία διαπρεπή θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο».

Περαιτέρω μελέτη

  • Clark Branson, Howard Hawks, A Jungian Study, Garland-Clarke Editions, 1987
  • Jim Hillier, Howard Hawks: American Artist, Peter Wollen (British Film Institute, 1997)
  • Suzanne Liandrat-Guigues, Red River, bfi Publishing, 2000
  • Joseph McBride, Hawks on Hawks, (University of California Press, 1982)
  • Joseph McBride (ed), Focus on Howard Hawks, Prentice-Hall, Inc, 1972
  • Todd McCarthy, Howard Hawks: The Grey Fox of Hollywood, (Grove Press, 1997)
  • Pippin, Robert B. Hollywood Westerns and American Myth: The Importance of Howard Hawks and John Ford for Political Philosophy (Yale University Press, 2010) 208 pp.
  • Robin Wood, Howard Hawks, Secker & Warburg, 1968
  • Robin Wood, Howard Hawks, British Film Institute, 1981, revised with addition of chapter “Retrospect”.
  • Robin Wood, Rio Bravo, (BFI Publishing, 2003)
  • Robin Wood, Howard Hawks (New Edition), (Wayne State University Press, 2006)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com