Χρίστος Δήμας για «Αδέσποτα Κορμιά»: Η πολιτεία δεν λογοκρίνει την τέχνη – Δεν κινδυνεύει η ορθόδοξη πίστη από μία αφίσα

Ο κινηματογράφος, το θέατρο, η λογοτεχνία και η μουσική απολαμβάνουν το ειδικό καθεστώς ελευθερίας που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας

by Times Newsroom

«H κινηματογραφική τέχνη είναι ελεύθερη και προστατεύεται από το Σύνταγμα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, ο οποίος απάντησε χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πιερίας της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ», Κομνηνού Δελβερούδη.

Η επίκαιρη ερώτηση αφορούσε την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά», η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο βουλευτής ζήτησε κατηγορηματικά «την επέμβαση της πολιτείας για την απόσυρση της συγκεκριμένης αφίσας, λόγω προσβολής των χρηστών ηθών και της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο λειτουργίας του ΝΠΙΔ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και η πολιτεία γενικότερα «δεν παρεμβαίνει στην πολιτική του εν λόγω φορέα, σεβόμενο, την αυτοτέλειά του». «Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να γίνει ένας διεθνής θεσμός με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα κορυφαία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Και φέτος, το πρόγραμμά του είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό, όπως και οι παράλληλες δράσεις του. Με αυτό τον τρόπο το Φεστιβάλ προσπαθεί να ανοίξει τον διάλογο για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την κοινωνία, λειτουργώντας ως ένα φόρουμ διεθνούς προβληματισμού και συζήτησης και φυσικά δίνοντας το βήμα σε πολλούς νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, συνδυάζοντας τις καλλιτεχνικές παραδόσεις του κινηματογράφου με την καταγραφή, την αποκάλυψη και την παρέμβαση. Και όλα αυτά σε ένα διεθνές, εξωστρεφές περιβάλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας και πρόσθεσε:

«Εγώ θα ήθελα, όμως, πριν ξεκινήσετε τη δευτερολογία σας, να αναφερθώ σε ένα γεγονός το οποίο έγινε χτες το βράδυ στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ροπαλοφόροι και κουκουλοφόροι τραυμάτισαν έναν αστυνομικό που έκανε το καθήκον του, ενώ λίγο πιο πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε φραστική επίθεση. Και μιας και καταθέσατε επίκαιρη ερώτηση για ζητήματα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θέλω να σας πω ότι μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το κόμμα σας δεν βγήκε να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να καταδικάσει αυτή την επίθεση. Άρα θα ήθελα πραγματικά να ήξερα στη δευτερολογία σας άμα είναι κάτι το οποίο το καταδικάζετε που για εμάς προφανώς στη Νέα Δημοκρατία είναι το αυτονόητο».

Στη δευτερολογία του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός απαντώντας στον βουλευτή, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό βίας που συνέβη στη Θεσσαλονίκη όπως άλλωστε και κάθε περιστατικό λεκτικής ή σωματικής βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δήλωσε: «Αρχικά χαίρομαι που κι εσείς, προφανώς, καταδικάζετε τις επιθέσεις αυτές και να σας πω ότι με την επιλογή της κάθε ταινίας το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιλέγει ταυτόχρονα φωτογραφικό υλικό και κείμενα, τα οποία το Φεστιβάλ τα χρησιμοποιεί στις εκδόσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα. Το υπόλοιπο προωθητικό υλικό, όπως παραδείγματος χάρη οι αφίσες για τις οποίες συζητάμε σήμερα, ή τα τρέιλερ, δεν είναι αρμοδιότητα του Φεστιβάλ είναι των συντελεστών της ταινίας, οι οποίοι και φέρουνε την αποκλειστική ευθύνη.

Σε καμία περίπτωση όμως το υπουργείο Πολιτισμού ή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν εμπλέκονται στη δημιουργία του υλικού αυτού, της αφίσας ή των τρέιλερ και της επιλογής τους. Επίσης, σε καμία περίπτωση όμως η πολιτεία δεν επιχειρεί να λογοκρίνει την τέχνη. Είναι αυτό το οποίο είπατε εσείς πιο πριν. Άλλωστε μην ξεχνάμε, κύριε συνάδελφε, πως η κινηματογραφική τέχνη, ειδικότερα στη χώρα μας, είναι ελεύθερη και προστατεύεται και από το Σύνταγμα. Είναι τα άρθρα 14, 15 και 16 του Συντάγματος. Άρα εσείς έρχεστε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητώντας πρακτικά να λογοκρίνει η Πολιτεία και να στερήσουμε την ελευθερία της έκφρασης, που, όπως γνωρίζετε, η ανθρωπότητα έχει καταβάλει διαχρονικά πολύ μεγάλους αγώνες, αιματηρούς, για να μπορέσει να το πετύχει μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι’ αυτό τον λόγο ο κινηματογράφος, το θέατρο, η λογοτεχνία και η μουσική απολαμβάνουν το ειδικό καθεστώς ελευθερίας που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας.

Γνώμη μου είναι πως οι καλλιτεχνικές πράξεις ως πράξεις δημιουργίας καλώς προστατεύονται από το Σύνταγμα, καθώς εξ ορισμού έχουν και πειραματικό χαρακτήρα και πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Προφανώς, ο κάθε πολίτης έχει διαφορετική αισθητική άρα δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Η συγκεκριμένη αφίσα στην οποία αναφέρεστε, θεωρώ κι εγώ πως πάσχει αισθητικά, όμως γνωρίζετε πολύ καλά πως η ελληνική κοινωνία ανθρώπων διαθέτει τόσο ώριμη κρίση, γνώση και αντιληπτική ικανότητα και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από αυτήν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη όπως λέτε στην ερώτησή σας. Συνεπώς, η τέχνη οφείλει να είναι ελεύθερη και ανεπιφύλακτη και δύναται να περιοριστεί μόνο προς όφελος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ η ορθόδοξη χριστιανική πίστη σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από αυτήν».

Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» στη Θεσσαλονίκη

Την απαγόρευση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης για σήμερα από τις 2 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση επιβάλλεται, «καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης». Τα ανωτέρω αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση.

Για τις 19:00 το απόγευμα έχει αναρτηθεί διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον», με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», που απεικονίζει σταυρωμένη μία ημίγυμνη εγκυμονούσα. Η ταινία πρόκειται να προβληθεί απόψε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η παραπάνω απαγόρευση ισχύει για τους παρακάτω δρόμους: Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com