Χριστούγεννα – ο καιρός των αγγέλων

Η ουράνια αποστολή των αγγέλων ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια - τα φτερωτά αυτά πλάσματα έχουν την τιμητική τους φυσικά και την περίοδο των Χριστουγέννων.

by Times Newsroom

Απρόσιτοι και προσιτοί ταυτόχρονα

Έχουν ισχύ και δύναμη, προστατεύουν και νουθετούν, είναι οι πολεμιστές και οι αγγελιοφόροι του Θεού – έχουν όμως συνάμα και μία παιδικότητα… χαρακτηριστική η απεικόνισή τους στην Καπέλα Σιξτίνα, όπως τους φαντάστηκε ο Ραφαήλ.

Οι αγγελιοφόροι του Θεού

Οι άγγελοι είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού, μεταφέρουν το μήνυμά του στη Γη. Και πριν από τα Χριστούγεννα, προηγήθηκε μία τέτοια αναγγελία, την οποία αποτύπωσε ο Μποτιτσέλι σε πίνακά του. Ο άγγελος ανακοινώνει στη Μαρία την εγκυμοσύνη της: Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Άγγελοι και κακών ειδήσεων…

Οι άγγελοι δεν φέρνουν όμως μόνο καλά νέα – γίνονται και εκτελεστές των θείων τιμωριών: Ένας άγγελος με “φλεγόμενο σπαθί” εκδιώκει την Εύα και τον Αδάμ από τον Παράδεισο. Ένα έργο του Φραντς φον Στουκ, με τον τίτλο “Χαμένος Παράδεισος”.

Ιδιαίτεροι αρχάγγελοι

Ρώμη: Ο άγγελος Μιχαήλ ανακοινώνει το τέλος της πανούκλας στον πάπα Γρηγόριο Α’. Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ – αυτοί ήταν οι τρεις άγγελοι που αναφέρονται ονομαστικά στη Βίβλο, οι ανώτεροι των αγγέλων – οι αρχάγγελοι. Ο Μιχαήλ πολεμά το δράκο, ο Γαβριήλ φέρνει τα νέα στη Μαρία για την εγκυμοσύνη της και ο Ραφαήλ είναι ο φύλακας άγγελος, ο προστάτης.

Χερουβείμ και Σεραφείμ

Οι άγγελοι με τα έξι φτερά: “Με δύο φτερά κάλυπταν τα πρόσωπά τους, με δύο κάλυπταν τα πόδια τους και με δύο πετούσαν”, έτσι περιγράφει ο προφήτης Ησαΐας τα Σεραφείμ – εδώ η απεικόνιση ενός Σεραφείμ μια λειψανοθήκη του 11ου αιώνα στο Μουσείο Cour d’Or στο Μετς. Αντίθετα, ο Ιεζεκιήλ περιγράφει τα Χερουβείμ ως ανθρωπόμορφους φύλακες του Παραδείσου.

Έκπτωτοι άγγελοι

Ο λόγος του Θεού βέβαια δεν βρίσκει ανταπόκριση σε όλους τους αγγέλους. Έτσι, ο Εωσφόρος και οι ακόλουθοί του εκδιώχθηκαν βίαια από τον ουρανό. Εδώ η πτώση του Σατανά στην κόλαση – μία αναπαράσταση στο πάρκο Ρετίρο, στη Μαδρίτη.

Συνοδοί μέχρι το τέλος

Άγγελοι υπάρχουν πολλοί και σε νεκροταφεία, όπου αναπαρίστανται ως σύντροφοι των αποθανόντων στη βασιλεία των ουρανών. Οι συγγενείς τοποθετούν αγάλματα αγγέλων, από τη μία για να εκφράσουν την ανησυχία τους: Θα φτάσει η ψυχή του με ασφάλεια στο Θεό; Από την άλλη, ο ουράνιος αγγελιοφόρος δίνει την ελπίδα στους συγγενείς ότι θα παραμείνουν σε πνευματική επικοινωνία με τον νεκρό.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com