«Αλλαγές στη φυσιολογία, ανατροπές της ψυχικής ισορροπίας και των οικογενειακών σχέσεων, νέες φιλίες, έρωτας, αφύπνιση της σεξουαλικότητας: η εφηβεία είναι μια περίοδος μεταπτώσεων για το παιδί, αλλά και για τους γονείς του.
Πώς να συνοδεύσουμε τον έφηβο και την έφηβη σε αυτή την ταραχώδη διαδρομή, σε αυτή τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην πρόκληση για αυτόνομη ύπαρξη και το συχνά οδυνηρό πένθος για την παιδική ηλικία:
Ο παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής Πατρίκ Ντελαρός, ειδικός στα θέματα της εφηβείας, στέλνει με το έργο του αυτό ένα καθαρό μήνυμα στους γονείς των εφήβων: οφείλουν να παίξουν για μια ακόμη φορά έναν θεμελιώδη ρόλο: να υποστηρίξουν και να ακούσουν προσεκτικά το παιδί τους, να φροντίσουν την ποιότητα της αγάπης τους και της μεταξύ τους σχέσης, αφήνοντας χώρο ο ένας στον άλλο, και να θέσουν τα όρια που είναι απαραίτητα στην ηλικία αυτή» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Κάποια από τα θέματα που αναλύονται στο βιβλίο:
Τι είναι η νεύρωση της αποτυχίας;
«Η νεύρωση της αποτυχίας συνδέεται άμεσα με το οιδιπόδειο σύμπλεγμα! Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον υπερβολικό φόβο της τιμωρίας, τη φοβία του ανταγωνισμού, για τον τρομακτικό φόβο της αναμέτρησης που δημιουργεί ο πανικός την ώρα των εξετάσεων.
Πρόκειται επίσης για τον φόβο της σύγκρισης με τους άλλους: αυτό που αισθάνεσαι, για παράδειγμα, όταν σου είναι αδύνατον να σηκώσεις το χέρι παρ’ ότι ξέρεις τη σωστή απάντηση.
Το κοινό σημείο όλων αυτών των καταστάσεων είναι ο φόβος του ευνουχισμού.
‘’Και τι συμβαίνει με τα κορίτσια;’’ Θα με ρωτήσετε. Ε λοιπόν, για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα κορίτσια επιτυγχάνουν περισσότερο από τα αγόρια στην εφηβεία» (σελ. 99-100).
«Τι παρατηρούμε σε όλες τις περιπτώσεις αυτοτιμωρίας;
Ότι η απειλή γίνεται πιο επικίνδυνη όσο πιο αδύναμη γίνεται η απαγόρευση, όσο η απαγόρευση δεν εκφράζεται σαφώς με λόγια και πολύ περισσότερο όταν ενσαρκώνεται από έναν πατέρα χωρίς καμία εξουσία. Έτσι, όσο περισσότερο απών είναι ο πατέρας, τόσο πιο παρών είναι ο κίνδυνος της αιμομιξίας, οπότε ο έφηβος βρίσκεται αντιμέτωπος με το άγχος (του ευνουχισμού), το οποίο θα μεταθέσει σε συνθήκες που θα του επιτρέψουν να το εκφράσει, όπως είναι κατεξοχήν το σχολικό περιβάλλον» (σελ. 101).
- Πηγή: Πατρίκ Ντελαρός.2014. Γονείς, οι έφηβοι σας έχουν ανάγκη! Πώς να ξεπεράσετε τον σκόπελο μαζί… Εκδόσεις Πατάκη
Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc