Διαβάζοντας το βιβλίο: Καθρέφτη καθρεφτάκι μου… της Dr, Linda Papadopoulos

Νιώθετε ότι η ζωή είναι όμορφη μόνο για τους όμορφους;

by Times Newsroom

Νιώθετε ότι η ζωή είναι όμορφη μόνο για τους όμορφους;

«Γιατί θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντικό να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα και γινόμαστε δυστυχείς όταν ο καθρέφτης μας δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα μιας γυναίκας με λεπτά πόδια, σαρκώδη χείλη, σφριγηλό στήθος και στιλπνά μαλλιά;

Έχουμε παρασυρθεί τόσο πολύ σε έναν αγώνα σύγκρισης με τόσα λαμπερά πρότυπα, ώστε η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλότερη από ποτέ.

Ήρθε ο καιρός να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σας!»

Πώς μπορούν, λοιπόν, να αλλάξουν τα συναισθήματά μας απέναντι στον εαυτό μας;» (από το οπισθόφυλλο).

Το παρελθόν και το παρόν

«Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν σας αρέσει η εμφάνισή σας, αυτή την απόφαση μάλλον δεν την πήρατε μέσα σε μια νύχτα. Το πιθανότερο είναι ότι υπήρχε κάτι που εξελίχθηκε με τον χρόνο, κάτι που ξεκίνησε από την παιδική σας ηλικία. Μπορεί να συνέβη όταν συνειδητοποιήσατε ότι η καλή πριγκίπισσα του παραμυθιού ήταν πάντα όμορφη ή ότι οι αγαπημένες σας σταρ ήταν πάντα ωραίες και μικροκαμωμένες, όμως τελικά το θέμα είναι ότι εσείς ως παιδί δεχτήκατε το μήνυμα πως, για να ζήσετε μια καλή ζωή, έπρεπε να έχετε μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Παρόλο που στην πορεία της ζωής μας υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, δύο από τους πλέον αποφασιστικούς παράγοντες που εμπλέκονται στον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες σχετικά με την εμφάνισή μας είναι οι παρελθοντικές εμπειρίες μας και το πώς ερμηνεύουμε στο παρόν όσα συμβαίνουν γύρω μας» (σελ. 31-32).

«Η εικόνα του σώματος δεν αφορά μόνο την εμφάνισή μας, αλλά και τις υποθέσεις που κάνουμε για την προσωπικότητα των άλλων κρίνοντας μόνο από την εξωτερική εμφάνιση, Κατά κάποιον τρόπο η παχυσαρκία έχει αναχθεί σε κοινωνική πάθηση, επηρεάζοντας τις αξίες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από το αν δέχεστε περιφρονητικά βλέμματα όταν παραγγέλνετε καφέ με ζάχαρη ή αν πρέπει να πάτε σε ειδικά καταστήματα για να αγοράσετε ρούχα. Οι υπέρβαροι διαρκώς νιώθουν ανεπαρκείς στην κοινωνία μας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά νιώθουν ότι δεν χωράνε. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παχυσαρκία συμβολίζει έλλειψη θέλησης ή αυτοκυριαρχίας σε μια κοινωνία που θαυμάζει την αυτοκυριαρχία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πολλοί εξισώνουν το λεπτό, γυμνασμένο, ‘’τέλειο’’ σώμα με την αυτοπειθαρχία και τη συναισθηματική δύναμη. Το λίπος στη σημερινή κοινωνία είναι σύμβολο κατωτερότητας και αναξιότητας» (σελ. 43)

  • Πηγή: Linda Papadopoulos. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου… 2006. Εκδόσεις Διόπτρα.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com