Γαλλία: Ανησυχία για την αύξηση των γυναικοκτονιών

Με αφορφή την 25η Νοεμβρίου, μια ματιά στη Γαλλία και την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών. 1 γυναίκα κάθε 3 ημέρες δολοφονείται από νυν ή πρώην σύντροφο σύμφωνα με νέα στοιχεία.

by Times Newsroom

Από παλαιότερη διαδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στη Λυόν

Ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έχει ορίσει από το 1999 τη σημερινή ημέρα, 25η Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τις προσπάθειες χρόνων, η βία κατά των γυναικών και στη Γαλλία, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά αντίθετα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Κι αυτό σε μια χώρα με μακρά ιστορία στο φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες χειραφέτησης των γυναικών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία κάθε τρεις μέρες, μία Γαλλίδα πέφτει θύμα γυναικοκτονίας από σύζυγο ή σύντροφο, νυν ή πρώην. Σε ποσοστό γύρω στο 14% υπολογίζονται οι γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία.

Την τελευταία δεκαετία πάνω από 100 γυναίκες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πέφτοντας θύματα γυναικοκτονίας: Το 2021 ήταν 122, το 2022 έφτασαν στις 118 και φέτος ήδη μέχρι το Νοέμβριο τις 121.

Διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας

«Στοπ στις γυναικοκτονίες». Ένα από τα πολλά συνθήματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο Παρίσι
«Στοπ στις γυναικοκτονίες». Ένα από τα πολλά συνθήματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο Παρίσι Εικόνα: Getty Images/AFP/L. Bonaventure

Με διαδηλώσεις σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, γυναικείες οργανώσεις και πολίτες  καταγγέλλουν την αναποτελεσματικότητα των έως τώρα μέτρων και ζητούν μεταξύ άλλων να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη.

Ειδικότερα ζητούν περισσότερη πρόληψη «μέσω της συναισθηματικής και σεξουαλικής εκπαίδευσης στο σχολείο», καθώς και την καταπολέμηση της «κουλτούρας του βιασμού», η οποία διαδίδεται και μέσα από τη βιομηχανία της πορνογραφίας.

Ζητούν επίσης τη δημιουργία 15.000 θέσεων φιλοξενίας για τις γυναίκες που εγκαταλείπουν βίαιους συζύγους. Επιπλέον διεκδικούν την άμεση εφαρμογή, από την 1η Δεκεμβρίου, της έκτακτης οικονομικής βοήθειας των 600 ευρώ που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο προς διευκόλυνση των θυμάτων που θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κατά της παρενόχλησης στα γαλλικά ΜΜΜ

Το μετρό του Παρισιού
Πολλές γυναίκες καταγγέλλουν παρενόχληση στα γαλλικά ΜΜΜ Εικόνα: BENOIT TESSIER/REUTERS

Από τη δική της πλευρά, η αρμόδια υπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα, Συλβί Ρεταγιό, ανακοίνωσε τη διάθεση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη 60 ενώσεων που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της βίας «σεξουαλικού ή σεξιστικού τύπου».

Να σημειωθεί ότι εκτάκτως χθες το πρωί, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν, πήρε το μετρό και από τον κεντρικό σταθμό Σεν Λαζάρ ανακοίνωσε την έναρξη «νέας εκστρατείας έναντι της παρενόχλησης των γυναικών στα γαλλικά μέσα μαζικής μεταφοράς».

Πρόκειται για μία απάντηση στα «ανησυχητικά στοιχεία», σύμφωνα με τα οποία εννέα στις δέκα γυναίκες, ήτοι όλες σχεδόν, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις, προσβολές ή άλλες επιθέσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Κατάσταση απαράδεκτη», δήλωσε η πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη διάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ για την εκστρατεία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Παρίσι
ΠΗΓΗ : Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com