Διαβάζοντας το βιβλίο: «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» 7: Οκνηρία, της Wendy Wasserstein

Αν ενστερνιστούμε την οκνηρία, αναφέρει η συγγραφέας θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική ελπίδα για την αλλαγή.

by Times Newsroom

«Μια ξεκαρδιστική παρωδία των βιβλίων αυτοβοήθειας, η οποία επιτίθεται στην διάχυτη απαθή νοοτροπία των σημερινών Αμερικανών που δεν ξεκολλάνε από τον καναπέ τους.

Με ειρωνική διάθεση, η Οκνηρία καθοδηγεί βήμα προς βήμα τους αναγνώστες προς μια αδρανή ζωή χωρίς καμία δέσμευση. ‘Έχετε το δικαίωμα στην τεμπελιά’, γράφει η Wasserstein. ‘Μπορείτε να επιλέξετε να μην αντιδράσετε. Μπορείτε να επιλέξετε να μην το κουνήσετε ρούπι’. Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη σπουδαιότητα του Ληθαργισμού –της διαδικασίας εξάλειψης κάθε ενέργειας και κάθε δυναμισμού, το κεφαλαιώδες πρώτο βήμα για να γίνει κανείς οκνηρός. Το βιβλίο προσφέρει άφθονα βοηθήματα για να φτάσετε στην τέλεια νωθρή ευλογημένη κατάσταση. Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν τη συλλογή οκνηρών τραγουδιών, τις οκνηρές πλάκες πρωινού, τα οκνηρά ντοκιμαντέρ και το οκνηρό τηλεοπτικό δίκτυο, το κανάλι 823, με προγράμματα που εγγυημένα δεν λειτουργούν σαν ερέθισμα και δεν εξάπτουν τη φαντασία με κανέναν τρόπο. Οι αναγνώστες θα μάθουν επίσης τα δέκα μεγαλύτερα ψέματα για την οκνηρία…» (από το οπισθόφυλλο).

Αν ενστερνιστούμε την οκνηρία, αναφέρει η συγγραφέας θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική ελπίδα για την αλλαγή. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια μιας ελίτ, παρέχει δικαιώματα σε ελάχιστους και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σπαταλήσουμε τη ζωή μας ουρλιάζοντας στην ερημιά. Η ανάπτυξη μιας οκνηρής νοοτροπίας μας επιτρέπει να πούμε στον εαυτό μας: «Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα και δεν έχω να πάω πουθενά».

Ο Ληθαργισμός είναι η διαδικασία της απάλειψης κάθε  ενέργειας και κάθε δυναμισμού και αποτελεί το πρώτο βήμα για να γίνει κάποιος οκνηρός. Δεν πρόκειται για μια υπνωτική κατάσταση, που προκαλείται από διαλογισμό. Πρόκειται για μια αποχαυνωμένη έλλειψη ζωντάνιας.

Κάποια από τα δέκα μεγαλύτερα ψέματα για την οκνηρία είναι τα εξής:

«1. Η οκνηρία είναι επικίνδυνη και προκαλεί διάφορα ιατρικά προβλήματα.

  1. Η οκνηρία θα σας κάνει να πάρετε βάρος.
  2. Μια οκνηρή ζωή δεν είναι ισορροπημένη και στερείται ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
  3. Ένας οκνηρός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι και αδύναμοι, και να τους ανεβάσει την πίεση.
  4. Η οκνηρία είναι μια αντικαπιταλιστική συνωμοσία» (σελ. 68).
  • Πηγή: Wendy Wasserstein . 2006. Οκνηρία. Τα Επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Νεφέλη.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com