Δύσκολη νύχτα στην Αττική – Οι φλόγες απειλούν την Πάρνηθα

Πώς είναι η κατάσταση στα ενεργά πύρινα μέτωπα

by Times Newsroom

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου οι φλόγες πλησιάζουν και πάλι την Πάρνηθα. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό, που μίλησε στο Open: «Δυστυχώς η φωτιά που ξεκίνησε από το Δήμο Φυλής, έχει φτάσει στα όρια του Δήμου Αχαρνών. Αυτή την ώρα επικρατούν ισχυροί άνεμοι και το μέτωπο της φωτιάς έχει μεγαλώσει και κινείται ανατολικά με κατεύθυνση προς την Πάρνηθα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πιο κοντινός στο πύρινο μέτωπο οικισμός είναι αυτός του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, 1000 μέτρα περίπου μακριά. «Η κατεύθυνση του ανέμου είναι δυτική, αλλά η φωτιά κινείται ανατολικά δηλαδή προς την κατεύθυνση της Πάρνηθας. Επειδή υπάρχει πάρα πολλή καύσιμη ύλη, κινείται ανεξάρτητα. Αντιπυρικές ζώνες στην Πάρνηθα υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή καίγεται πυκνό πευκοδάσος που αν εξαιρέσεις ένα δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι».

Μιλώντας για τις δυσκολίες της κατάσβεσης, ο Δήμαρχος Αχαρνών, ανέφερε πως «Επίγειες δυνάμεις υπάρχουν, όμως αδυνατούν να επιχειρήσουν στην εστία της φωτιάς γιατί είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτο το σημείο. Όσο επιχειρούσαν τα ενάερια μέσα, κάτι γινόταν, τώρα το μέτωπο έχει μεγαλώσει.

Επιχειρούσαν τέσσερα ελικόπτερα όλο το απόγευμα. Έχουμε φτιάξει δεξαμενές με νερό και έτσι έκαναν άμεση γέμιση. Έχω ζητήσει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα με την ανατολή του ηλίου. Είναι δύσκολη νύχτα, η πυροσβεστική δεν μπορεί να εκτιμήσει την πορεία της φωτιάς γιατί ο άνεμος δεν έχει σταθερή κατεύθυνση.

Στο στρατόπεδο Καποτά, είναι σε επιφυλακή. Είναι μακριά η φωτιά από το στρατόπεδο. Δεν πιστεύω να φτάσει μέχρι εκεί. Και ο διοικητής και οι άνθρωποι του στρατοπέδου είναι σε επιφυλακή. Έχουμε διαθέσει ό,τι έχουμε στην πυροσβεστική. Εμείς επικουρικά συνδράμουμε με πληροφορίες και μέσα».

Τι συμβαίνει στα πύρινα μέτωπα της χώρας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής:

Στην Αλεξανδρούπολη και στη Δαδιά επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, ενώ εστάλησαν 6 προειδοποιητικά μηνύματα για ενημέρωση και απομάκρυνση των πολιτών. Ακόμα ενεργοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα για απομάκρυνση πολιτών από θαλάσσης.

Στον Ασπρόπυργο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 30 οχήματα. Περιοδικά επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ εστάλησαν 3 προειδοποιητικά μηνύματα.

Στη Μακρακώμη επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Περιοδικά επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ εκδόθηκε 1 προειδοποιητικό μήνυμα.

Φωτιές ακόμα αντιμετωπίζονται σε Βοιωτία, Θήβα, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν εθελοντές, αστυνομία και υδροφόρες.

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ελλάδα

Μετά το επιπρόσθετο αίτημα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενισχύονται οι ομάδες ευρωπαίων πυροσβεστών. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας

Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας

Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.

Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα. Αναμένονται αύριο αργά τη νύχτα.
Επιπλέον, από χθες επιχειρούν στη χώρα μας

Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και

Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com