Είδαμε το FIFA Uncovered και πρέπει να το δείτε και εσείς

by Times Newsroom

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώσαμε την παρακολούθηση του τέταρτου και τελευταίου επεισοδίου του Netflix για τη FIFA και τη διαφθορά στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Ανεξαρτήτως αν η σχέση σας με το ποδόσφαιρο περιορίζεται στο https://www.novibet.gr/stoixima ή πάει πιο βαθιά, το FIFA Uncovered είναι ένα must-watch show. Αφού ερευνά τις πιο σκοτεινές πλευρές του οργανισμού, ρίχνει φως στην ιστορία του και στο πως φτάσαμε στη σημερινή δομή του. Κυρίως όμως ξεσκεπάζει και αναλύει τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν τα θεμέλιά του εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Όσο δηλαδή παρέμεινε στο τιμόνι της ο «πολύς» Σεπ Μπλάτερ και η ομάδα του.

Το Netflix επέλεξε σκόπιμα να κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ του Κατάρ. Καθώς είναι η διοργάνωση που έχει κατηγορηθεί όσο λίγες για τις σκιές που υπάρχουν γύρω της. Είτε αυτές αφορούν τη διαδικασία επιλογής της χώρας, είτε γιατί αφορούν τις συνθήκες εργασίας όσο βοήθησαν στην ανέγερση των σταδίων, είτε για τη συνολική εμπειρία που θα απολαύσουν οι επισκέπτες και θεατές του Μουντιάλ του 2022. Και η οποία χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία εύρεσης διαμονής, περιορισμούς στους κανόνες συμπεριφοράς αλλά και στην πολυσυζητημένη απουσία του αλκοόλ από τα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων.

Το FIFA Uncovered πάει πίσω στο χρόνο. Εξετάζει τη δημιουργία και τη μετάλλαξη του οργανισμού μέσα στις δεκαετίες. Πως, από μια ερασιτεχνική ένωση που έχει σκοπό τη διάδοση του σπορ και την ανάπτυξη του σε όλο τον κόσμο, έγινε μια γραφειοκρατική μηχανή γεμάτη από διεφθαρμένα μέλη που έπαιρναν αποφάσεις με κύριο γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Αν τα παραπάνω δεν ακούγονται αρκετά ενδιαφέροντα τότε ίσως να περάσετε το χρόνο σας στο https://www.novibet.gr/casino, καθώς θα είναι σίγουρα πιο ξέγνοιαστο και διασκεδαστικό. Αν όμως σας αρέσουν τα σκάνδαλα και τα παρασκήνια, το ντοκιμαντέρ του Netflix θα σας καθηλώσει στις οθόνες σας για τέσσερις ώρες εντατικής έρευνας στα άδυτα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Θα μας εισάγει στη δομή της FIFA. Στις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος που έχει χτίσει, οι οποίες αφορούν κυρίως το μηχανισμό λήψης των αποφάσεων. Ειδικά αυτόν της εκλογής προέδρου, μελών και διοργανώσεων. Ενός συστήματος που δίνει ίση ψήφο σε όλες τις ομοσπονδίες και τα κράτη μέλη, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και βαρύτητας που αυτές φέρουν στη διεθνή σκηνή. Ενός συστήματος που περιλαμβάνει προέδρους ομοσπονδιών με ελλιπή γνώση του αθλήματος και αμφισβητούμενη αγάπη για αυτό και την πρόοδό του.

Το FIFA Uncovered μας συστήνει δύο μέλη που ενώ μπορεί να τα έχουμε ακούσει να αναφέρονται λόγω της 20ετούς και πλέον εμπλοκής τους στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, κανείς δεν είχε βγάλει τα άπλυτά τους στη φόρα. Αναφερόμαστε φυσικά στον ισχυρό άνδρα της ομοσπονδίας της Β. Αμερικής Jack Warner και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Chuck Blazer. Οι δύο τους και ο Σεπ Μπλάτερ είναι τα τρία ονόματα που αναφέρονται όσο κανένα άλλο στην εκπομπή. Σε ένα αρκετά μπλεγμένο κουβάρι καταγγελιών και σκανδάλων, που διανθίζεται με μαρτυρίες από πρώην συνεργάτες, δημοσιογράφους και μέλη της FIFA και της UEFA (νυν και πρώην). Ακόμα και από πράκτορες του FBI, που διεξήγαγαν την έρευνα και τις πρώτες συλλήψεις μελών της FIFA το 2015.

Για εμάς η συγκεκριμένη εκπομπή είναι must-watch. Ακόμα και για όσους δεν ενδιαφέρονται εις βάθος για το ποδόσφαιρο. Καθώς είναι δεδομένο πως αποτελεί πλέον μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις των σύγχρονων κοινωνιών, με πάνω από 2 δις. ανθρώπους παγκοσμίως να παίζουν και να παρακολουθούν από κοντά το άθλημα. Πάντως, όπως και τα περισσότερα παρόμοια ντοκιμαντέρ του Netflix, έτσι και αυτό τελειώνει με ένα απογοητευτικό μήνυμα…πως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι και κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο καταζητούνται ή έχουν απαλλαγεί των κατηγοριών. Άλλωστε, τα τελευταία λόγια της εκπομπής είναι του ίδιου του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος δέχτηκε πρόθυμα να μιλήσει στους παραγωγούς του show. Το μεγάλο αφεντικό του ποδοσφαίρου, γεμάτο κυνισμό και αυτοπεποίθηση, αρνείται ακόμα και σήμερα κάθε ευθύνη για τα σκάνδαλα της FIFA. Ουσιαστική ή ηθική.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com