Εκκενώνεται το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Μαζεύουν τον κόσμο στις πλατείες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδας στην περιοχή Λευκίμμη

by Times Newsroom

Ξεκίνησε η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Όσοι ασθενείς είναι εφικτό, παίρνουν εξιτήριο ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η Ελληνική αστυνομία συνδράμει την επιχείρηση εκκένωσης με 2 οχήματα και 4 αστυνομικούς

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

«Οι ώρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες» τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής νωρίτερα στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Επίσης, νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδας στην περιοχή Λευκίμμη όπου μαίνεται η φωτιά στον Έβρο σύμφωνα με την ΕΡΤ ενώ πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Μαζεύουν τον κόσμο στις πλατείες

Παράλληλα σύμφωνα με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελιας και Κοίλων ενώ οι οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης καλούνται να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών όπου θα υπάρχει λεωφορείο που έχει καλέσει ο Δήμος.

Έφτασε η βοήθεια για τις πυρκαγιές από την Κύπρο

Η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στη χώρα μας, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

  • Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
  • Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα δύο κυπριακά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της μέρας.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Σε ότι αφορά την εικόνα από τα μέτωπα των πυρκαγιών ο κ. Αρτοποιός ανέφερε:
Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές. Υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

• 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου
• 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

• 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην ‘Ανω Δροσίνη Ροδόπης
• 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Το απόγευμα είχαμε και νέες ενάρξεις όπως στην Κύθνο, στον Ταρσό Βοιωτίας, στον Αποκόρωνα Χανίων, και στη Δυτική Αχαΐα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Καταλήγοντας ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε: «Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).

Κυρίες και κύριοι, οι ώρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες – όπως και το 48ωρο που θα ακολουθήσει – λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και όλοι μας πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, αφενός τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των Αρχών και αφετέρου την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

Πηγή φωτογραφίας: thrakinea.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com