Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

by Times Newsroom

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Ενότητα 8: 18*, 25 Μαΐου 2024 Gustav Klimt

Σάββατο, 15:00-16:00

(18/5*: 16:30-17:30)

Περισσότερες πληροφορίες στο

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών

Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;

Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Στα εργαστήρια με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη έχοντας ως αφορμή το έργο σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

19 Μαΐου 2024

Νικιφοράκη Μαρία | Μικρά ενυδρεία γεμίζουν με χορογραφίες του βυθού.

26 Μαΐου 2024

Αύγουστος Βεϊνόγλου | Πολύπλοκοι κόσμοι και σπηλιές φτιάχνονται με αλμυρό ζυμάρι και πηλό.

Κυριακή, 12:00-13:30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/emeis-oi-sygchronoi-gia-paidia-7-12-eton-20/

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη! | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών

Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη απολαυστική περιπέτεια; Για μια εξερεύνηση που θα σας μείνει αξέχαστη; Ελάτε να εξερευνήσουμε την Αθήνα, τα αρχαία μνημεία, τους ναούς, τα σπήλαια ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας των θεών, των ανθρώπων και της ίδιας της πόλης.

Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς. Είναι βασισμένες στο παιδικό βιβλίο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός), που αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ι.Θ. με την ομάδα των Αθηνοπεριπετειών.

19 Μαΐου 2024

Κυριακή, 17.30-19.30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/athinoperipeteiesstoidrymavampmtheocharakigiaoikogeneiesmepaidia-5-11-eton-6/

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για παιδιά 10 μηνών-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Πώς αντιλαμβάνεται ένα έργο τέχνης ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει ακόμα τον προφορικό λόγο; Πώς εκφράζει το συναίσθημα του και την άποψη του;

Τα εικαστικά έργα γίνονται αφορμή για να διερευνήσουμε τη συμβολική γλώσσα του δημιουργού, αλλά κυρίως να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες με βοηθό μας τη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα μέσα από τους πίνακες και μαζί δημιουργούμε νέους φανταστικούς κόσμους. Η μια ιστορία γεννά την άλλη και έτσι δημιουργείται χώρος για καινούργια εσωτερικά τοπία. Με αυτόν το τρόπο ανακαλύπτουν πώς να εκφράσουν αυτό που ήδη αντιλαμβάνονται.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με τη ζωγραφική και την τέχνη καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένας δρόμος απελευθερωτικός και βαθιά επικοινωνιακός.

Σύλληψη και υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη

Επιμέλεια μουσικής/ Κιθάρα: Γιώργος Περρός

Παραγωγή: Ομάδα thea-tree

26 Μαΐου, 2 και 16 Ιουνίου 2024:

Με αφορμή την έκθεση γλυπτικής του Novello Finotti

(επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)

Κυριακή, 16:00-17:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/mia-ekthesi-mia-istoria-gia-paidia-10-minon-3-eton-3/

Με μια χούφτα από πηλό! | Για παιδιά 8-12 ετών

Εσύ είχες σκεφτεί ποτέ πως λίγος πηλός αρκεί για να δημιουργήσεις κάτι πολύ σπουδαίο; Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο «Με μια χούφτα από πηλό!» ανακαλύπτουμε πώς με χώμα, νερό, αέρα και φωτιά μπορούμε να δημιουργήσουμε…

Μέσα από έναν κύκλο δύο συναντήσεων γνωρίζουμε τον πηλό και τις δυνατότητες του, φτιάχνουμε τα δικά μας χρώματα, εμπνεόμαστε από τα σύμβολα και τα διακοσμητικά μοτίβα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης και δημιουργούμε από ένα πιάτο που θα φέρει τα δικά μας σχέδια και σύμβολα.

Χρώμα και Δημιουργία

Στην πρώτη συνάντηση φτιάχνουμε χρωματιστές κιμωλίες, κύβους για ακουαρέλα και κατασκευάζουμε το δικό μας πιάτο αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές της κεραμικής τέχνης.

Εμπνέομαι και Διακοσμώ

Στη δεύτερη συνάντηση περιεργαζόμαστε τα σύμβολα και τα χρώματα στη μινωική και μυκηναϊκή κεραμική. Τι θέλουν να μας πουν άραγε; Έπειτα διακοσμούμε το πιάτο μας με δικά μας σύμβολα.

Στόχοι του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση επαφή των παιδιών με την κεραμική τέχνη και την ιστορία της, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, καθώς και η διαιώνιση της γνώσης γύρω από την αρχαία τέχνη της κεραμικής. Σχεδιασμός/υλοποίηση: Νεφέλη Σιαφάκα

31 Μαΐου, 7 Ιουνίου 2024

Παρασκευή, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/me-mia-choyfta-apo-pilo-gia-paidia-8-12-eton/ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αντιμετωπίζοντας σύγχρονες προκλήσεις στην προεφηβεία και εφηβεία | Για ενήλικες

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν την προκλητική ηλικία της εφηβείας, ιδιαίτερα στην εποχή μας με τις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες. Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

13 Μαΐου 2024

Α’ μέρος: Τρόποι καλλιέργειας των «μαγικών» 4Α: αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοφροντίδα και αυτοπεποίθηση για την ισορροπημένη ζωή και εξέλιξη των εφήβων και των γονέων.  Οι ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι γονείς έχουν ισορροπημένα και ευτυχισμένα παιδιά.

Δευτέρα, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/antimetopizontas-sygchrones-prokliseis-stin-proefiveia-kai-efiveia-gia-enilikes/

Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα | Για ενήλικες

Ο κύκλος Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα επανέρχεται με νέα έργα των Γκλουκ, Μότσαρτ και Βάγκνερ για μια εισαγωγή στη μυσταγωγία της μουσικής, που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στους Μύθους των Βορείων. Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από τις όπερες Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, Ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ, Ιφιγένεια εν Ταύροις και Άλκηστις του Γκλουκ, Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν και Πάρσιφαλ του Βάγκνερ και αποκωδικοποιούνται, μέσω της μουσικής, οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

14, 21, 28 Μαΐου, 4 Ιουνίου 2024

Τρίτη, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/mythos-kai-metamorfosi-stin-opera-gia-enilikes-2/

Εικαστική εκπαίδευση παιδιών, τμήμα ενηλίκων | Για ενήλικες

Πώς μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών που μεγαλώνουν στην εποχή της εικόνας λίγων δευτερολέπτων; Πώς προσεγγίζουμε την τέχνη με σεβασμό και πώς μιλάμε για αυτή; Στο παρόν πρόγραμμα ζωγραφίζουμε, κατασκευάζουμε και δουλεύουμε σαν εκπαιδευτικοί και σαν παιδιά. Βλέπουμε τα βήματα και τις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε σε μια σχολική τάξη, αποφεύγοντας κοινότυπες διαδικασίες, και γινόμαστε οι εκπαιδευτικοί που θα θέλαμε να είχαμε και εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εικαστικούς παιδαγωγούς και σε ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και τα παιδιά. Με την εικαστικό Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη.

15, 22, 29 Μαΐου, 5 Ιουνίου 2024

Τετάρτη, 18:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/eikastiki-ekpaideysi-paidion-tmima-enilikon-gia-enilikes/

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες

Τεχνική Kurinuki

Τα κεραμικά κατασκευάζονται με την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη του Kurinuki, όπου το κεραμικό διαμορφώνεται μέσα από τυχαία και αυθόρμητα κοψίματα. Η τεχνική Kurinuki ξεκινά με ένα τραχύ κομμάτι πηλού. Χέρια και απλά εργαλεία σκαλίσματος χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του βασικού σχήματος. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από τα σμάλτα που χρησιμοποιούμε για τη διακόσμηση του. Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

24 Μαΐου 2024

Παρασκευή, 18:00-21:30

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thf.gr/el/events/workshops-keramikis-gia-enilikes-5/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com