Energoatom: Οι ρωσικές δυνάμεις απομακρύνουν και άλλους εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης του υπό ρωσικού ελέγχου τμήματος της γύρω περιοχής ανέστειλε τις δραστηριότητες στο εργοστάσιο.

by Times Newsroom

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να απομακρύνουν πάνω από 3.000 εργαζομένους από την πόλη που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κατεχόμενου πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «καταστροφική έλλειψη» προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κρατική εταιρία Energoatom.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η κατάσταση γύρω από το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο είναι «πιθανώς επικίνδυνη», αφού οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι άρχισαν να απομακρύνουν κόσμο από τις κοντινές περιοχές.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης του υπό ρωσικού ελέγχου τμήματος της γύρω περιοχής ανέστειλε τις δραστηριότητες στο εργοστάσιο.

Η ουκρανική Energoatom ανέφερε ότι είχε λάβει πληροφορίες για την προετοιμασία της απομάκρυνσης περίπου 3.100 ανθρώπων από τη νότια πόλη Ενερχοντάρ, συμπεριλαμβανομένων 2.700 εργαζομένων που είχαν υπογράψει συμβάσεις με την διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

«Οι Ρώσοι κατακτητές αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να διασφαλίσουν τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, καθώς τώρα υπάρχει καταστροφική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού», ανέφερε σε ανακοίνωση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Ακόμα και αυτοί οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει κατάπτυστες συμβάσεις…θα απομακρυνθούν σύντομα. Και αυτό θα επιτείνει το ήδη εξαιρετικά επείγον ζήτημα της ύπαρξης επαρκούς προσωπικού για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου ακόμα κατά την τωρινή κατάσταση αναστολής λειτουργίας».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. Η ρωσική πλευρά δεν έκανε άμεσα κάποιο σχόλιο.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή