Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον φάκελο-βόμβα στη Θεσσαλονίκη: Δεν πτοούμαστε – Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική

Την τρομοκρατική ενέργεια στο Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδικάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

by Times Newsroom

«Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας», σημειώνεται στην σχετικά ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με στόχο Δικαστικούς Λειτουργούς του ως άνω Δικαστηρίου.

Η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο, που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις, προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες.

Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης ώστε να διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και έχει θεμελιώδη υποχρέωση να διαμορφώνει τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ύπαρξης ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, διότι αποτελεί θέμα Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό όρους ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και όχι υπό το κράτος απειλών και βίας σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών».

Θεσσαλονίκη: Μισό κιλό ζελατοδυναμίτιδας περιείχε ο φάκελος-βόμβα – Ήταν παρόμοιος με αυτήν που σκότωσε τον υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Πριν από 10 ημέρες φαίνεται να απεστάλη ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα δικαστήρια στην Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος περιείχε ζελατοδυναμίτιδα. O φάκελος που έφτασε στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, είχε ως παραλήπτρια μια πρόεδρο εφετών, ενώ ως αποστολέας αναφερόταν «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και τον στείλει προ 10ημερου.  Ο φάκελος έφτασε με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου εφετών που ήταν η παραλήπτρια του, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Υποτιθέμενος αποστολέας ήταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων». Μόλις σήμερα , γύρω στις 2 μμ, ο φάκελος έπεσε στα χέρια της και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια αρχικά υπέθεσε πως περιέχει ένα ημερολόγιο.

Το περιεχόμενό του όμως της κίνησε υποψίες και συμβουλευόμενη άτομο του οικείου περιβάλλοντος της, η παραλήπτρια το παρέδωσε προς διερεύνηση. Ο ύποπτος φάκελος εξετάστηκε από το μηχάνημα Χ-RAY και επιβεβαιώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα. Απενεργοποιήθηκε τελικά από αστυνομικούς του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βομβά είναι παρόμοια με αυτήν που σκότωσε τον υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη το 2010.

Η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που περιεχόταν μέσα στο φάκελο ήταν ικανή να επιφέρει ανθρώπινες απώλειες καθώς ζελατοδυναμίτιδας έφτανε το μισό κιλό. Υπήρχε μικρός πυροκροτητής και καλώδια ενώ η έκρηξη θα μπορούσε να κατεδαφίσει έως και έξι γραφεία.

O φάκελος δεν είχε ελεγχθεί και γι’ αυτό είχε περάσει και τελικά φτάσει στο γραφείο. Η πρόεδρος μάλιστα, είχε δεχτεί απειλητικά μηνύματα κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπόθεση που ίσως συνδέεται με αυτήν την ενέργεια –χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί-  είναι αυτή ενός ποινικού με «βαρύ» φάκελο.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε τις έρευνες για τον παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό φάκελο που απεστάλη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και εξουδετερώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Θεσσαλονίκη: Οι μαρτυρίες των εργαζόμενων

Για τις στιγμές πανικού που εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την ενημέρωση για ύποπτο φάκελο που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό μίλησε εργαζόμενος, που βρισκόταν στον χώρο εκείνη την ώρα.

«Κατά τις 14:15 – 14:20, μας ενημέρωσαν ότι μάλλον υπάρχει βόμβα. Μας είπαν είναι επείγον να φύγετε. Δημιουργήθηκε ένας πανικός, την κοπανήσαν όλοι, τρέχαν πανικόβλητοι. Βγήκαμε κατευθείαν έξω», ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «δημιουργήθηκε μία αναστάτωση, λογικό είναι. Ο κόσμος προφυλάχτηκε, η αστυνομία έκανε τη δουλειά της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Φούντας τόνισε: «Για μία ακόμη φορά ένας εκρηκτικός μηχανισμός στα δικαστήρια ευτυχώς αυτή τη φορά δεν έσκασε όπως τις προηγούμενες», ενώ πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια μεταφοράς του φακέλου, θα μπορούσε να έχει εκραγεί. «Θα μπορούσε φυσικά να έχει γίνει κάποιο ατύχημα όπως και έχουμε κινδυνεύσει στο παρελθόν».Ο ίδιος γνωστοποίησε πως από αύριο αυστηροποιούνται τα μέτρα ασφαλείας, λέγοντα πως «το κακό με αυτές τις υποθέσεις είναι ότι τα μέτρα γίνονται πιο αυστηρά για λίγες μόνο μέρες».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com