Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης «Η εικόνα της Ευρώπης στην Ελλάδα σήμερα» που δημοσιεύει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία – Ελλάδας και Κύπρου (FNF) σε συνεργασία με την Κάπα Research, ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 48% των πολιτών τοποθετείται θετικά ενώ το 50% αρνητικά.

Μεταξύ άλλων, στα στοιχεία της δημοσκόπησης καταγράφεται η αρνητική η αξιολόγηση των πολιτών για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας:

– Συγκεκριμένα, οι επτά στους 10 (73%) πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι για πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων για θέρμανση στα νοικοκυριά, για πιθανή κρίση αλληλεγγύης στην ΕΕ (69%), και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά (47%) φέτος τον χειμώνα.

-Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (74%) και το 71% δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο εντός της ΕΕ.

-Θετικοί εμφανίζονται οι πολίτες ως προς την κοινή πορεία της χώρας εντός της ΕΕ, με το 72% να επιθυμεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να βαθύνει περισσότερο, πολιτικά και οικονομικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη.

-Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα είναι καλύτερα με ευρώ ή δραχμή, το 57% δηλώνει πίστη στο ευρώ έναντι του 33% που προτιμά τη δραχμή. Σε ερώτηση, ωστόσο, για την ενδεχόμενη στάση τους σε ένα δημοψήφισμα μόλις το 25% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης έναντι του 67% που θα ψήφιζε για την παραμονή στη νομισματική ένωση.

-Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά. Το 2008 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη θετική αποτίμηση της Ένωσης, με ποσοστό που άγγιζε το 83%, στον αντίποδα του 2015 όταν η αποτίμηση της ΕΕ σημείωσε τη χαμηλότερη θετική εκτίμηση με μόλις 34%.