Φερδινάνδος Έσσλιν ή Έσσλεν (1842 – 1866) Αγωνιστής της Κρητικής επανάστασης

Πατέρας του ήταν ο Βαυαρός τραπεζίτης-μεγαλέμπορος Ιούλιος φον Έσσλιν και μητέρα του η Ελληνίδα Χριστίνα Χατζηαποστόλου από τη Σύρο

by Times Newsroom

Ο Φερδινάνδος Έσσλιν ή Έσσλεν (Nikolaus Ferdinand Hößlin, 30 Ιουνίου 1842 – 24 Οκτωβρίου 1866) ήταν αγωνιστής της Κρητικής επανάστασης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου του έτους 1842. Πατέρας του ήταν ο Βαυαρός τραπεζίτης-μεγαλέμπορος Ιούλιος φον Έσσλιν και μητέρα του η Ελληνίδα Χριστίνα Χατζηαποστόλου από τη Σύρο. Σπούδασε νομικά στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1866 και κατατάχτηκε εθελοντικά στο στρατό. Πολέμησε στην επανάσταση της Κρήτης και έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Τούρκων στις 24 Οκτωβρίου 1866, στο Βαφέ.

Η επανάσταση στα πρώτα της στάδια είχε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες με μεγαλύτερη αυτή στις Βρύσες του Αποκορώνου, όπου σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίσθηκαν 500 Αιγύπτιοι στρατιώτες. Σύντομα όμως μετά από την επιστράτευση και τον αποκλεισμό του νησιού από τον οθωμανικό στόλο ο εχθρός ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τον Οκτώβριο του 1866, στο Βαφέ, οι Οθωμανοί με αρχηγό τον Μουσταφά Πασά νίκησαν τους επαναστάτες του ταγματάρχη Ζυμβρακάκη. Στη μάχη αυτή έπεσαν ο εθελοντής Ανθυπολοχαγός Αλέξανδρος Πραΐδης και οι Αθηναίοι νομικοί Έσσλιν, Βαρνάβας και Βαφειάδης. Αμέσως μετά οι Οθωμανοί υπέταξαν μια από τις σημαντικότερες εστίες της Επανάστασης στα Σφακιά και πολιόρκησαν μέχρι και την ηρωική ανατίναξη το αρχηγείο των επαναστατών στη Μονή Αρκαδίου.

Πηγές

  • Ανδρέας Παπαδόπουλος Βρετός. Βιογραφικαί σημειώσεις περί των εικονογραφηθέντων προσώπων εν τω παρόντι ημερολογίω. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.
  • Τιμόθεου Μ. Βενέρη. Το Αρκάδι δια των Αιώνων,1938.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com