Γαλλία: Νέα πολιτική για τις «στρατιωτικές βάσεις» στην Αφρική

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τη Δευτέρα τη νέα στρατηγική της Γαλλίας για την Αφρική, όπου το αντιγαλλικό αίσθημα κυριαρχεί σε ορισμένες από τις πρώην αποικίες της. 

by Times Newsroom

Πριν από επίσκεψη στη Γκαμπόν, την Αγκόλα, το Κονγκό-Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία πρέπει να επιδείξει μια «βαθιά ταπεινοφροσύνη» στην Αφρική.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία σχεδιάζει μια «αισθητή μείωση» της στρατιωτικής της παρουσίας στην Αφρική.

«Η αλλαγή θα συμβεί τους επόμενους μήνες, με αισθητή μείωση του αριθμού μας και την αυξημένη παρουσία των Αφρικανών εταίρων μας σε αυτές τις βάσεις», είπε.

Η Γαλλία θα τερματίσει την πρακτική της να φιλοξενεί τακτικές στρατιωτικές βάσεις στην Αφρική και αντ’ αυτού θα ιδρύσει «ακαδημίες» που θα συνδιοργανώνονται από γαλλικούς και αφρικανικούς στρατούς.

Είπε ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη πτώση στο γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό, αλλά θα αυξηθούν οι προσπάθειες για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτή η «αναδιοργάνωση» δεν είναι απόσυρση, είπε ο Μακρόν.

«Θα παραμείνουμε αλλά με μειωμένο αποτύπωμα» για να βοηθήσουμε τα τοπικά στρατεύματα ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι «υπερήφανος» για το στρατιωτικό ιστορικό της Γαλλίας στο Μάλι και δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα αποδιοπομπαίος τράγος για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Σαχέλ, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν σημειώσει νέα πρόοδο καθώς η εμπλοκή της Γαλλίας μειώθηκε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου 2023 από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής , οι θάνατοι που συνδέονται με ισλαμιστές μαχητές στην Αφρική έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο.

«Ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να διορθώσει όλα τα προβλήματα στην Αφρική», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στην Αφρική και πέρα ​​από αυτήν.

«Η Γαλλία είναι ισχυρή χάρη στη διασπορά της», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών της με την ήπειρο και εκφράζοντας ελπίδες για μια αναδυόμενη «νέα γενιά Γαλλοαφρικανών επιχειρηματιών».

Η ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο έρχεται δύο ημέρες πριν από μια περιοδεία τεσσάρων εθνών σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής , καθώς το Παρίσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κινεζική και ρωσική επιρροή στην περιοχή.

France24

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com