Ο οπορτουνισμός της διπλωματίας του Σεισμού, από Ελλάδα, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- τούρκικο δημοσίευμα

«50 σεντς ανά Αμερικανό η βοήθεια!»

by Times Newsroom

“Ο Μπλίνκεν, ο οποίος προσγειώθηκε στο Ιντσιρλίκ αντί για την Άγκυρα, ποζάρισε μεταφέροντας  δέματα σεισμού με τα χέρια του”

Δυστυχώς, οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το σεισμό στο Καχραμανμαράς που προκάλεσε πόνο στην Τουρκία έδωσε, επίσης, μια ευκαιρία σε ορισμένους από τους «συμμάχους» της Τουρκίας στον οπορτουνισμό… μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία,  ασκώντας διπλωματία με βάση το σεισμό…

«12 ναυτικά μίλια από Έλληνα στρατηγό»

Ο πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης , σε εκπομπή που συμμετείχε στο ελληνικό κανάλι Open TV, υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα» και ότι « τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθούν στα 12 ναυτικά μίλια » (Veryansın TV, 20.2.2023).

Δεν γνωρίζουμε πόσους υποστηρικτές θα βρει στην Ελλάδα η ιδέα του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να επωφεληθεί από τον σεισμό, αλλά ξέρουμε ότι οι καρδιές ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των Ελλήνων κομμουνιστών και σοσιαλιστών, χτυπούν με  τους Τούρκους γείτονές τους:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ),  καλούσε τον ελληνικό λαό σε κάθε είδους στήριξης και βοήθειας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη στήριξή του στην εκστρατεία βοήθειας για τους σεισμόπληκτους  στην Τουρκία και τη Συρία, και μοιράστηκε το μήνυμα «Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας πέρα ​​από το Αιγαίο Πέλαγος».

Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ακολούθησαν ως επί το πλείστον μια λακωνική στάση ότι «υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, αλλά είμαστε αλληλέγγυοι με τον γείτονά μας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρήκε την ευκαιρία

Ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που μετέτρεψε τη διπλωματία του σεισμού σε πραγματική ευκαιρία.

Ο Στόλτενμπεργκ μετέτρεψε την επίσκεψή του στην Τουρκία για «σεισμό υποστήριξης» σε μια προσπάθεια επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ , εκτός από τις σύντομες δηλώσεις του για «ήρθε η ώρα για έγκριση», πρόσφερε και «πολιτική δωροδοκία» στην Τουρκία με το όνομα της  «σεισμικής βοήθειας»: «Η Σουηδία θα πραγματοποιήσει διεθνή διάσκεψη χορηγών τον Μάρτιο » (ΑΑ,16.2.2023).

Με άλλα λόγια, η Σουηδία θα συγκεντρώσει χρήματα για την αντισεισμική υποστήριξη της Τουρκίας και η Τουρκία θα μαλακώσει και θα εγκρίνει την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ! Αυτό είναι το σχέδιο της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ή μάλλον το καρότο…

Θέλουν ξεκάθαρα να χρησιμοποιήσουν τη διάσκεψη των δωρητών ως σουηδική εισφορά μέλους στο ΝΑΤΟ!

«50 σεντς ανά Αμερικανό η βοήθεια!»

Τρεις ημέρες μετά τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ , το άτομο που ήρθε στην Τουρκία ήταν απευθείας το αφεντικό του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακριβώς όπως ο Στόλτενμπεργκ , προσπάθησε να κάνει τη σημερινή εικόνα εργαλείο για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία με το όνομα  της «σεισμικής διπλωματίας».

Με άλλα λόγια , ο στόχος του Μπλίνκεν ήταν να εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος προσγειώθηκε στο Ιντσιρλίκ αντί για την Άγκυρα, ποζάρισε μεταφέροντας δέματα σεισμού με τα χέρια του στο Ιντσιρλίκ και παρακολούθησε την περιοχή του σεισμού από αέρος με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ανήγγειλε ότι θα προσφέρουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Τουρκία στην αντισεισμική βοήθεια ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν!

Τι μεγάλη βοήθεια! 

Έτσι, κάθε Αμερικανός δωρίζει 50 σεντς ανά άτομο…

(Ω Ναζίμ … Πόσο καλά απάντησε σε εκείνον τον Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης κόστισε 23 σεντς στον πόλεμο της Κορέας με το ποίημά του!)

Ευτυχώς, η Τουρκία είχε πραγματικούς φίλους και παρέδιδαν πολύ περισσότερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με το οικονομικό τους μέγεθος!

Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να δώσουν 185 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια στην Τουρκία, αρκούν να δώσουν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, όσα είναι τα χρήματα των F-35 που παραμένουν μετέωρα!

(Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποπληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων (ΑΑ, 20.2.2023)

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Στόλτενμπεργκ- Μπλίνκεν με τον Ερντογάν;

Ενδιαφέροντα ήταν τα σουηδικά μηνύματα του Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν .

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις θέλουν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» , όπως είχε πει στο παρελθόν.

Ο Τσαβούσογλου το είχε δικαιολογήσει προηγουμένως λέγοντας: «Επειδή, εάν η Σουηδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο PKK και στο FETO» (ΑΑ, 1.2.2023).

Βασικός χορηγός του PKK και της FETO είναι οι ΗΠΑ, το αφεντικό του ΝΑΤΟ, αλλά ο Τσαβούσογλου, αντίθετα, λέει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο τρόπος για να πιέσεις τις τρομοκρατικές οργανώσεις!

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είδε την καλή θέληση του Ulf Kristersson πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Ας τελειώσουμε με μια σημαντική λεπτομέρεια:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken, που ήρθαν στην Τουρκία μετατρέποντας τον σεισμό σε ευκαιρία με ατζέντα την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με διαφορά τριών ημερών , συναντήθηκαν τόσο με τον Τσαβούσογλου όσο και με τον Ερντογάν.

Είναι γνωστό τι είπαν και οι δύο με τον Τσαβούσογλου, αλλά δεν είναι γνωστό τι συζήτησαν και οι δύο με τον Ερντογάν. Γιατί μόνο εικόνες χειραψίες  μας σερβίρησαν.

Mehmet Ali Güller

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή