Γάζα: Αδιάξοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Ανυποχώρητη στάση κρατούν Νετανιάχου-Χανίγια

Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

by Times Newsroom

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων. Μάλιστα, δήλωσε πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».

«Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η απάντηση του Χανίγια

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από τη μεριά του, λίγο μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου, είπε ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα επιθυμεί να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει την ισραηλινή «επιθετικότητα», θα εγγυηθεί την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και θα επιτύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους. «Δεν έχει νόημα η συμφωνία αν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι το πρώτο της αποτέλεσμα» είπε.

Ο Χανίγια, στην ανακοίνωσή του, κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για «τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της σύγκρουσης, καθώς και για το σαμποτάρισμα των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω των μεσολαβητών και των διαφόρων μερών».

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο Χανίγια τόνισε ότι η Χαμάς έχει δείξει ευελιξία και ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από την αντιπροσωπεία της Χαμάς στο μέτωπο της διπλωματίας. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο κόσμος «έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης, η οποία έχει ένα τεράστιο όγκο πολιτικών προβλημάτων και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Γάζα, ο ηγέτης της οποίας θέλει να εφεύρει δικαιολογίες για τη συνέχιση της επιθετικότητας και την επέκταση του πεδίου της σύγκρουσης, σαμποτάροντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται».

Τέλος, ο ηγέτης της Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του επιδιώκει την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ  

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρών από ρουκέτες.

«Πυρά περίπου δέκα ρουκετών καταγράφηκαν από ζώνη παρακείμενη στη Ράφα με κατεύθυνση τη ζώνη του Κερέμ Σαλόμ. Το σημείο διέλευσης του Κερέμ Σαλόμ είναι αυτή την ώρα κλειστό στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός. Η Ράφα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, η οποία σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ισραηλινές απώλειες, ανέλαβε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com