Γεβγκένι Πριγκόζιν: Αναγνωρίστηκε επισήμως η σορός του

Ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, κατά τη συντριβή την Τετάρτη του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε, επιβεβαιώθηκε από τα τεστ DNA, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας.

by Times Newsroom

Ότι είναι και επίσημα νεκρός ανακοίνωσαν αναφερόμενες στον ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν την Κυριακή (27/8) ρωσικές αρχές. Η σορός του, όπως τόνισαν αναγνωρίστηκε μέσω DNA.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας επεσήμανε πως ολοκληρώθηκε η εξέταση στις σορούς των δέκα επιβαινόντων στο αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη και τα αποτελέσματα του DNA επιβεβαίωσαν τις ταυτότητες όσων έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους όπως σημείωσε βρίσκεται και ο ηγέτης της Wagner, Πριγκόζιν.

«Τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ επιβεβαίωσαν ότι οι ταυτότητες των 10 θυμάτων αντιστοιχούν στον κατάλογο επιβατών και μελών του πληρώματος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Πριγκόζιν άφησε την τελευταία του πνοή όταν το ιδιωτικό του αεροπλάνο κατέπεσε στην περιοχή Tver της Ρωσίας ενώ είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στις 23 Αυγούστου.

Ποιος ήταν ο Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν πέρασε την τελευταία δεκαετία της Σοβιετικής Ένωσης στη φυλακή για ληστεία και απάτη. Ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Πούτιν, ενώ η εταιρεία κέτερινγκ που διαθέτει είχε σαρώσει τις κυβερνητικές συμβάσεις και του εξασφάλισε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Μετά από χρόνια αρνήσεων, παραδέχθηκε πέρυσι τη σχέση του με την μισθοφορική εταιρεία Wagner και δήλωσε ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές. Έχοντας χτίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το δημόσιο προφίλ του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο πρόσφατα αποφάσισε να του κόψει τα φτερά, ανησυχώντας για το αυξανόμενο κύρος του ως ειλικρινής (σκληρός) επιχειρηματίας και την σκληρή κριτική που ασκούσε στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν αποτελούσε για χρόνια μέρος ενός κύκλου Ρώσων ολιγαρχών με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η μισθοφορική ομάδα Wagner του Πριγκόζιν, μια σκιώδης ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Έκτοτε άσκησε επιρροή για λογαριασμό της Μόσχας στη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν, το Μάλι και τη Μοζαμβίκη.

Η Wagner είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ηγήθηκε της πρόσφατης επίθεσης στην πόλη Μπαχμού. Μάλιστα ο Πριγκόζιν, ο οποίος είχε στρατολογήσει μαχητές ακόμη και μέσα από τις φυλακές, θεωρείται ευρέως ως ένα σύμβολο της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου: Αδίστακτος, ξεδιάντροπος και άναρχος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com