Γεύση από το 38ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Μόναχο

Μέχρι τις 14.05 πραγματοποιείται το 38ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Μόναχο με τη συμμετοχή 130 ταινιών. Η DW παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Dorpie της Γερμανίδας σκηνοθέτιδος Γιούλια Γιάκι.

by Times Newsroom

«Είσαι ασφαλής τώρα», λέει η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Λάνα Ο Νήλ. Βρήκε τη Σακίρα κάτω από μια γέφυρα της παραγκούπολης. Είχε πάρει Τικ, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. «Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μπάνιο;» την ρωτάει η Λάνα. «Πριν από μερικούς μήνες», απαντά η Σακίρα ζαλισμένη.

Η σκηνή από την ταινία “Dorpie δεν είναι μυθοπλασία, αλλά πραγματικότητα. Είναι καθημερινή ζωή στο Μπρεντασντόρμπ, μια μικρή πόλη στη Νότια Αφρική, περίπου 188 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν. Η Λάρα από το 2003 πηγαίνει στις καλύβες των φτωχών, φέρνει φάρμακα και τρόφιμα, μαζεύει νεαρά κορίτσια που εκπορνεύονται ή παίρνουν ναρκωτικά στην άκρη του δρόμου. Έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτές.

Φταίνε οι ίδιοι για την τύχη τους …

H Γερμανίδα σκηνοθέτης Γιούλια Γιάκι
H Γερμανίδα σκηνοθέτης Γιούλια ΓιάκιΕικόνα: Julia Jaki/Film Five

Η καλή κοινωνία του Μπρέντατορπ πιστεύει ότι οι άνθρωποι στον καταυλισμό φταίνε οι ίδιοι για την κατάστασή τους. «Αλλά αυτό οφείλεται φυσικά στις συνθήκες», λέει η Λάνα στη DW. «Αρκεί να δούμε πώς μεγαλώνουν. Χωρίς σωστές οικογενειακές δομές, εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση. Πώς μπορείς να βοηθήσεις τέτοιους τραυματισμένους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους; Είναι ένας φαύλος κύκλος”.

Η Λάνα ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Η ίδια έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν έντεκα ετών. «Γνωρίζω αυτόν τον πόνο, αλλά μπόρεσα να τον ξεπεράσω, επειδή είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Δεν βρήκα καταφύγιο στα ναρκωτικά. Τα κορίτσια και οι γυναίκες εδώ δεν έχουν κανέναν να τις βοηθήσει» λέει. Η Λάνα θέλει να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο. Έχει ήδη φροντίσει περίπου 500 κορίτσια και γυναίκες, το 80% των οποίων, όπως λέει, κακοποιήθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους.

Υπάρχουν πολλές Dorpies στη Νότια Αφρική

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ Dorbie
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ DorbieΕικόνα: Film Five

Η ζοφερή κατάσταση στο Μπρέντατορπ δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, λέει η Γερμανίδα σκηνοθέτης Γιούλια Γιάκι,  η οποία κινηματογράφησε τη Λάνα στη δουλειά της επί έξι χρόνια. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της είναι “Dorpie”, που σημαίνει μικρή πόλη και αντιπροσωπεύει πολλές μικρές πόλεις στη Νότια Αφρική. Στο πιο ωραίο, εύπορο τμήμα ζουν κυρίως λευκοί. Στον καταυλισμό ζουν έγχρωμοι  και αυτό 25 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ.

Τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν κυρίως στους καταυλισμούς. Η Νότια Αφρική κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ. Τα ποσοστά δολοφονιών και βιασμών στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει σε αυτό. Η Λάνα λέει πως είναι καλό που το ντοκιμαντέρ Dorpie προβάλλεται τώρα στη Γερμανία και ελπίζει ότι θα φέρει υποστήριξη από το εξωτερικό.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή