Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο «αμφιλεγόμενο θέμα» των Γλυπτών αναφέρθηκε σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό The Spectator ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, υπογραμμίζοντας πως «αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες».

by Times Newsroom

Στο άρθρο του, ο Όσμπορντ αφήνει «αιχμές» για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προ ημερών τόνισε πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο – Σε αντίθεση με όσα δήλωνε παλιότερα, για την επιστροφή τους «εκεί που ανήκουν».

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ήταν πάντα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κάποιοι, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και πιστεύω ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της πλήρους ιστορίας της κοινής ανθρωπότητας.

Εμείς οι διαχειριστές διερευνούμε με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η 200 ετών διαμάχη, ώστε να μπορούν να βλέπουν τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ οι θησαυροί που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προβληθούν εδώ, σε νέο κοινό» έγραψε σχετικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, προσθέτοντας: «Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον, ο Όσμπορν έγραψε δηκτικά:

«Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ο άλλος μεγάλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί γι’ αυτό. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε έγραψε μια στήλη λέγοντας ότι “οι λόγοι για την αρπαγή των Μαρμάρων ήταν καλοί. Όμως οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμα καλύτεροι.

Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να αφήσουν αυτή τη κουλτούρα ενοχής του Βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί που ανήκουν: σε μια χώρα με το λαμπερό φως του ήλιου, στον τόπο του Αχιλλέα, “στα σκιερά βουνά και την ηχηρή θάλασσα”. Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις» σημείωσε ο Όσμπορν για τον Τζόνσον, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου είχε πει, μεταξύ άλλων, πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο διότι το Βρετανικό Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος» κι αν επιστραφούν στην Ελλάδα «τότε θα μείνει ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αφήγηση».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com