«Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050»: Το άρθρο-φωτιά της «Τζουμχουριέτ»

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» κατέγραψε σε άρθρο της την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία, μετά από τους βανδαλισμούς που υπέστη και λόγω της συστηματικής αδιαφορίας των υπευθύνων για την ασφάλειά της.

by Times Newsroom

Η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους της στην Αγία Σοφία για αυτοψία, οι οποίοι, μετά από όσα είδαν, κατέληξαν στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050». Όπως ανέφεραν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, πριν από μερικές εβδομάδες ο παραμελημένος ναός υποδέχτηκε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, με την αφορμή του εορτασμού της ισλαμικής γιορτής του Μπαΐράμ.

Σκουπίδια, σκόνη και βρωμιά εντοπίζονται σε πολλές γωνιές του ναού.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως αφότου μετατράπηκε σε τζαμί, πριν από δύο έτη.

Αγία ΣοφίαΑριστερά, η βανδαλισμένη Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Δεξιά, μια οθωμανική δεξαμενή που βρίσκεται στον χώρο και έχει μετατραπεί σε θήκη για παπούτσια.

Οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο ακόμη και για επισκέπτες που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να “παρκάρουν” μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για την είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, ώστε να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλλουν την ολική καταστροφή του, στο – δυστυχώς, όχι και τόσο μακρινό – μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή