Η φινλανδική αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα της Σουηδίας

Η οργάνωση είχε μεταφέρει στη Φινλανδία με φορτηγά πάνω από 300 κιλά διαφόρων ναρκωτικών ουσιών,

by Times Newsroom

Η αστυνομία της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εξάρθρωσε δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών που συνδέεται με το σουηδικό οργανωμένο έγκλημα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οργανωμένη εγκληματικότητα στη χώρα. «Η αστυνομία του Ελσίνκι και το εθνικό Γραφείο ερευνών αποκάλυψαν … μια εκτεταμένη διεθνή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οργάνωση αυτή είχε μεταφέρει στη Φινλανδία με φορτηγά πάνω από 300 κιλά διαφόρων ναρκωτικών ουσιών, όπως κοκαΐνης, αμφεταμινών, χαπιών έκσταση και κάνναβης. Η αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 100 κιλά αυτών των ουσιών. Τριάντα πρόσωπα συνελήφθησαν, εκ των οποίων 17 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι ύποπτοι είναι στην πλειονότητά τους γεννημένοι στα χρόνια του 1990 και στις αρχές εκείνων του 2000 και διαφόρων εθνικοτήτων, όπως σουηδικής, βρετανικής, σομαλικής, σέρβικης, νορβηγικής, ιρακινής, ουκρανικής και φινλανδικής.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι είχε παρατηρήσει συνεργασία μεταξύ σουηδικών συμμοριών επαγγελματιών και φινλανδικών εγκληματικών συμμοριών του δρόμου.

«Είναι νέο φαινόμενο να βλέπουμε το σουηδικό οργανωμένο έγκλημα να εμπλέκεται τόσο πολύ στο φινλανδικό εμπόριο ναρκωτικών», είχε επισημάνει η αστυνομία.

Η πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων αποτέλεσε σημαντικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τα κόμματα που σχημάτισαν τον δεξιό συνασπισμό που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση αυτή αναγνώρισε ότι η άνοδος της εγκληματικότητας στη νεολαία και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε τον Αύγουστο η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών Μαρί Ραντάνεν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά μέτρων έως τα τέλη του 2023 για να ανακοπεί η αύξηση αυτή. Παρόλο που η Φινλανδία κατατάσσεται τακτικά στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους θανάτους νέων λόγω των ναρκωτικών.

Από το 2006 έως το 2021, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά στη Φινλανδία έχει υπερδιπλασιαστεί, με 287 νεκρούς το 2021, ενώ τα οπιοειδή έχουν γίνει τα πλέον διαδεδομένα ναρκωτικά. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έκανε λόγο για ενισχύση των αστυνομικών δυνάμεων από το στρατό προκειμένου να δοθεί τέλος στην κλιμάκωση της βίας μεταξύ συμμοριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης SVT, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, τον μήνα με τους περισσότερους νεκρούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, εκ των οποίων 62 θανατηφόρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com