Το Παρίσι «θα παραδώσει τον απαραίτητο χερσαίο εξοπλισμό για την αντεπίθεση της Ουκρανίας: θα διπλασιάσουμε τις παραδόσεις βλημάτων 155 χιλιοστών για να φτάσουν τις 2.000 τον μήνα από τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο Λεκορνί.
Τα βλ’ήματα των 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων από τα γαλλικά άρματα μάχης Caesar και τα γερμανικά Panzer 2000 και έχουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, χρησιμοποιούνται καθημερινά τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί περισσότερα πυρομαχικά από όσο μπορεί να παράξει η Συμμαχία, ασκώντας «πίεση» στα αποθέματα και τις αμυντικές βιομηχανίες της Δύσης. Η ΕΕ έκτοτε αποφάσισε να αποδεσμεύσει δύο δισεκ. ευρώ για να προσφέρει ένα εκατομμύριο όλμους στην Ουκρανία.
Οι αμυντικές βιομηχανίες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους και να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
Η Nexter, που παράγει βλήματα 155 χιλιοστών στη Γαλλία, προβλέπει να παράγει 150.000 βλημάτων ετησίως το 2025, τρεις φορές περισσότερους από όσους πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Λεκορνί, το Παρίσι θα προσφέρει «πολύ σύντομα» στην Ουκρανία το αμυντικό σύστημα εδάφους- αέρος SAMP/T, αξίας «πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
«Και εξετάζουμε μαζί με τη (Γαλλίδα πρωθυπουργό) Ελιζαμπέτ Μπορν την ανανέωση των πόρων για τη στήριξη της Ουκρανίας, κάτι που επιθυμεί η προεδρική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», σημείωσε.
Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από γαλλικές βιομηχανίες.