Η NASA έχασε «κατά λάθος» την επαφή της με το Voyager 2 που βρίσκεται 12 δισ. μίλια μακριά

Την επαφή με το Voyager 2, το πρωτοποριακό της διαστημικό σκάφος που συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα αδιάκοπα από το 1977, έχασε «κατά λάθος» η NASA.

by Times Newsroom

Η NASA δήλωσε ότι είχε στείλει μια σειρά από προγραμματισμένες εντολές στο σκάφος στις 21 Ιουλίου, αλλά οι αλλαγές αυτές άφησαν το Voyager 2 να δείχνει προς λάθος κατεύθυνση. Η κεραία του είναι τώρα στραμμένη μόλις δύο μοίρες μακριά από τη Γη, και έτσι έχασε την επαφή με τους μηχανικούς του. «Δεν μπορεί ούτε να λάβει εντολές, ούτε να στείλει δεδομένα», δήλωσε η NASA.

Κανονικά, αυτό θα γινόταν με τη δημιουργία επαφής με το Deep Space Network, ή DSN, το οποίο είναι ένα σύνολο επίγειων κεραιών που επιτρέπουν την επικοινωνία με απομακρυσμένα διαστημόπλοια. Αλλά τα δεδομένα που στέλνει το Voyager 2 δεν φτάνουν σε αυτό το δίκτυο.

Για να φτάσει ένα δεδομένο από το σκάφος στο ειδικό δίκτυο της NASA χρειάζεται τουλάχιστον 18 ώρες. Το Voyager 2 πλέει τώρα μόνο του, σχεδόν 12 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Ωστόσο, η NASA εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την επαφή με το σκάφος καθώς είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει αυτόματα τον προσανατολισμό του αρκετές φορές κάθε χρόνο μεταφέροντας τη κεραία πίσω στη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται να γίνει στις 15 Οκτωβρίου.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Voyager 2 ήταν μέρος ενός ζεύγους, τα οποία εκτοξεύτηκαν και τα δύο το 1977. Το Voyager 1 πλέει ακόμη πιο μακριά από τη Γη – στα 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα – και η Nasa λέει ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Το πρόγραμμα Voyager έφερε μαζί του μια σειρά από ρεκόρ: Το Voyager 2 είναι το μοναδικό διαστημόπλοιο που έχει επισκεφθεί τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, και μαζί είναι τα μόνα διαστημόπλοια που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους και εισήλθαν ποτέ στο διαστρικό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com