«Η Τουρκία δεν θέλει να προκαλέσει την οργή του Πούτιν»

Οι Financial Times σχολίασαν: «Ωστόσο, αυτή η αμερόληπτη απόφαση δείχνει ότι η Τουρκία, η οποία έχει στενούς ενεργειακούς, εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν θέλει να τραβήξει την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν». 

by Times Newsroom

 Οι δηλώσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας, η οποία έλαβε κάποιες αποφάσεις χθες το βράδυ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μοντρέ, έγιναν κύριο θέμα στον διεθνή Τύπο…, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι επιθυμεί να μην περάσουν πολεμικά πλοία, όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας από τα Στενά.

Η εφημερίδα σχολίασε: «Η Τουρκία δείχνει ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με την αύξηση της βίας στην Ουκρανία».

«Δεν θέλει να προκαλέσει την οργή του Πούτιν»

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ του 1936, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι θα αποτραπεί η διέλευση πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις του Τσαβούσογλου τονίζουν ότι καλύπτονται τα πολεμικά πλοία όλων των χωρών.

Οι Financial Times σχολίασαν: «Ωστόσο, αυτή η αμερόληπτη απόφαση δείχνει ότι η Τουρκία, η οποία έχει στενούς ενεργειακούς, εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν θέλει να τραβήξει την οργή του Βλαντίμίρ Πούτιν».

Η εφημερίδα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της απόφασης της Άγκυρας, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, αφού οι εγγεγραμμένες βάσεις τους βρίσκονται στη Ρωσία.

WSJ: Μια δοκιμασία για τον Ερντογάν

Από την άλλη, μια σύντομη ανάλυση για το θέμα δημοσίευσε και η Wall Street Journal, μια από τις έγκριτες εφημερίδες των ΗΠΑ …

Στο άρθρο , υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν είχε κλείσει τα Στενά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα γράφει: «Αυτή η κατάσταση θα είναι δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος, επειδή (η χώρα του) είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσει τις διελεύσεις πλοίων, αλλά δεν θέλει να εξοργίσει τον κ. Πούτιν. Κύριε Ερντογάν, με ποιανού πλευρά θα είσαι; σημειώνεται χαρακτηριστικά.

sozcu.com.tr

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com