Η Τουρκία πρέπει να βγει από το ΝΑΤΟ, λέει ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ

«Υπάρχει ένας "ατλαντικός εθισμός" από τον οποίο οι Τούρκοι πολιτικοί δεν μπορούν να απαλλαγούν»

by Times Newsroom

«Στις μέρες που διεξάγεται ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι ΗΠΑ πρόκειται να έχουν μια μεγάλη αναμέτρηση στον Ειρηνικό, η Τουρκία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ!» είπε χαρακτηριστικά ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την Τουρκία προέρχονται από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε για την «Γαλάζια Πατρίδα» πριν από αρκετά χρόνια σε συμπόσιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είναι και ένας απο τους λίγους που μιλάνε ευθέως για έξοδο της Τουρκίας από την «επιζήμια» όπως λέει Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό μέσο Τele1 ο Γκουρντενίζ ήταν ξεκάθαρος, υποστηρίζοντας ότι «η Δύση αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξή της στις προσπάθειες δημιουργίας αυτονομιστικού κουρδικού κράτους» Στην σύγκρουση της Τουρκίας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο Γκουρντενίζ δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δεν υποστηρίζουν την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις για την Τουρκία που έγιναν από τις Αρχές της ΕΕ ή τη Γερουσία των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές «ποιος είναι φίλος μας και ποιος εχθρός μας».

Το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη επιρροή στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, το ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση στην Τουρκία και κατηγορεί τις πολιτικές δυνάμεις, που δεν εκτίμησαν σωστά τη στάση του ΝΑΤΟ. Τον ανησυχεί η «ήπια δύναμη» της Συμμαχίας και «η ατλαντική χημεία που δημιούργησε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία που είναι πολύ ισχυρή» την οποία αποκαλεί «ατλαντικό εθισμό» από τον οποίο οι Τούρκοι πολιτικοί δεν μπορούν να απαλλαγούν.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, αλλά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ είναι ενδεικτικά της σκοτεινής στάσης της Συμμαχίας για τον ναύαρχο.«Το ΝΑΤΟ μπορεί ακόμη και να παρέχει στέγη για ορισμένο χρονικό διάστημα στους στρατιώτες της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO –γκιουλενιστές- που εργάζονται στο ΝΑΤΟ στο εξωτερικό και των οποίων οι σχέσεις με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διακοπεί».

Για τον Γκουρντενίζ ο κόσμος πρέπει να ρωτηθεί για το ΝΑΤΟ και τον αντιαμερικανισμό. «Πάνω από το 50% το βλέπει ως απειλή ή τουλάχιστον κίνδυνο. Κοιτάς όμως τους βουλευτές και τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν και κανένα κόμμα δεν ανοίγει το στόμα του και δεν λέει τίποτα. Το αποκαλώ »Αυτοκρατορικό Φόβο»».

Οι Αμερικανοί μας χρησιμοποιούν

Ο Τούρκος ναύαρχος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παρασύρει την Άγκυρα σε σύγκρουση μέσω της ουκρανικής κρίσης. Υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα αναγκαζόταν να κλείσει τα στενά για τη Ρωσία και αυτό θα ήταν casus belli για πλήρη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Πιστεύει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά είναι «μια αμερικανική μαριονέτα» και γι’ αυτό βιάζεται να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι μεγάλη απειλή αποτελεί το δυτικό σχέδιο μετατροπής της Μαύρης Θάλασσας σε «λίμνη του ΝΑΤΟ».

Στράφηκε μάλιστα εναντίον των ΗΠΑ που όπως λέει χρησιμοποιούσαν την Άγκυρα από το 1945 και πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την «αγγλοσαξονική εξάρτηση» με κάθε κόστος και να ακολουθήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική, ισορροπώντας μεταξύ «Ατλαντικού και Ασίας».

«Κοιτάξτε την Αμερική, υπάρχουν σχεδόν 500 δεξαμενές σκέψης. Συνεχώς ετοιμάζουν εκθέσεις και παρουσιάζουν αναφορές στους πολιτικούς τους» λέει και τονίζει ότι στην Τουρκία «τα περισσότερα think tanks χρηματοδοτούνται από τις Η.Π.Α. Υπάρχουν πολύ λίγοι ανεξάρτητοι. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι ουσιαστικά κατεχόμενη από την ατλαντική, νατοϊκή νοοτροπία».

Ο Γκουρντενίζ πστεύει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σφυρηλατήσει μια γεωπολιτική συμμαχία με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία και να αναπτύξει στενότερες επαφές με άλλες χώρες BRICS.

Δεν κινδυνεύουμε από ελληνοτουρκικό πόλεμο

O ναύαρχος μάλιστα διαψεύδει όσους λένε ότι στην περίπτωση που βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ θα προκληθεί σίγουρα πόλεμος με την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Θα πρέπει να τους θυμίσουμε την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» της Κύπρου του 1974 και την Κρίση των Ιμίων του 1996. Η Τουρκία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και στις δύο κρίσεις και ήταν μια χώρα που είχε πράγματι μπει στη διαδικασία της σύγκρουσης.

Θυμίζω ότι ενώ βυθιζόταν το αντιτορπιλικό μας Kocatepe, βυθίστηκε ως ελληνικό πλοίο. Η θέση ότι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πολεμήσουν την Τουρκία για να προστατεύσουν την Ελλάδα είναι επίσης ακατανόητη. Δεν νομίζω ότι θα θυσιάσουν τους δικούς τους στρατιώτες για να προστατέψουν ένα κράτος που έχει δηλώσει 12 μίλια στο Αιγαίο και έχει στραγγαλίσει την Τουρκία» είπε.

Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν δίστασε τέλος να ασκήσει δριμύτατη κριτική και στην κυβέρνηση Ερντογάν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι στην χώρα του δεν λειτουργεί η δημοκρατία. «Οι υποστηρικτές μας στο ΝΑΤΟ ρωτούν: «Τι δουλειά έχουμε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης;» όπου εκεί «υπάρχουν καταπιεστικά καθεστώτα;». Λες και η Τουρκία ζει στον παράδεισο της δημοκρατίας εδώ και 20 χρόνια! Λες και δεν είμαστε από τις χώρες που σήμερα είναι φυλακισμένοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και οι φυλακές έχουν υψηλή πληρότητα» είπε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com