Ινδία: Διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε σε μία αποστολή ελεγχόμενης προσεδάφισης στην σελήνη

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας εκτόξευσε σήμερα, 14 Ιουλίου, πύραυλο που έστειλε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε τροχιά και προς μια προγραμματισμένη προσεδάφιση τον επόμενο μήνα στο νότιο πόλο της Σελήνης, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη θέση της Ινδίας ως μιας μεγάλης διαστημικής δύναμης.

by Times Newsroom

Ο πύραυλος LVM3 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) εκτοξεύθηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) από το κύριο διαστημοδρόμιο της χώρας στο νότιο κρατίδιο Άντρα Πραντές.

Περίπου 16 λεπτά αργότερα, το κέντρο ελέγχου του ISRO ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 στέλνοντάς το σε προσεδάφιση στη Σελήνη τον επόμενο μήνα.

Αν η αποστολή επιτύχει, η Ινδία θα ενταχθεί σε μία ομάδα άλλων τριών χωρών που πέτυχαν μια ελεγχόμενη προσελήνωση, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας.

Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 θα είναι επίσης το πρώτο που θα προσεδαφισθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές διαστημικές εταιρίες λόγω της παρουσίας παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν μελλοντικό διαστημικό σταθμό.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κύριο διαστημοδρόμιο της Ινδίας στις 2.35 μ.μ. τοπική ώρα (12:05 ώρα Ελλάδας). Πάνω από 1,4 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν την εκτόξευση στο κανάλι του ISRO στο YouTube, με πολλούς να δίνουν συγχαρητήρια και να φωνάζουν το σύνθημα “Jai Hind” (Νίκη στην Ινδία).

Το 2020, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία ένα διαστημικό λεωφορείο, όμως η μονάδα προσγείωσης και το ρομποτικό όχημα καταστράφηκαν σε μια συντριβή κοντά στο σημείο όπου το Chandrayaan-3 θα επιχειρήσει την προσεδάφιση.

Το Chandrayaan, που σημαίνει “σεληνιακό όχημα” στα σανσκριτικά, περιλαμβάνει μια μονάδα προσγείωσης ύψους δύο μέτρων που είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αναπτύσσει ένα ρομποτικό όχημα κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου αναμένεται να παραμείνει για δύο εβδομάδες για σειρά πειραμάτων.

Η προσελήνωση αναμένεται στις 23 Αυγούστου, όπως έχει πει το ISRO.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com