ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Φινλανδό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο

Η Ρωσία δεν θέλει η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Νιινίστο έχει επισημάνει ότι η χώρα του επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει να ενταχθεί στη Συμμαχία.

by Times Newsroom

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία σε άλλες γειτονικές της χώρες.

Οι Φινλανδοί παραδοσιακά είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων και λόγω δύο προηγούμενων πολέμων, μεταξύ του 1939 και του 1944, στους οποίους η Φινλανδία έχασε εδάφη.

Η χώρα παρέμεινε ουδέτερη στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα καταλάμβαναν τη χώρα.

Έκτοτε η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μια στενή σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας μοιράζεται με τη συμμαχία πληροφορίες και πόρους.

Ωστόσο η Φινλανδία, που ήταν μέρος του σουηδικού βασιλείου ως το 1809 και στη συνέχεια από τον έλεγχο της Ρωσίας ως το 1917 οπότε και κέρδισε την ανεξαρτησία της, προσπαθεί να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν θέλει η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Νιινίστο έχει επισημάνει ότι η χώρα του επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Μπάιντεν και ο Νιινίστο «θα συζητήσουν την αμυντική σχέση ΗΠΑ- Φινλανδίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή και ουσιαστικά συμπληρώνει τη στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ», επεσήμανε η Τζεν Ψάκι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι Φινλανδοί τάσσονται ολοένα και περισσότερο υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου Yle που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα έδειξε ότι το 53% των Φινλανδών τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, έναντι 28% στα τέλη Ιανουαρίου, όπως είχε δείξει δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Χθες Πέμπτη ο Νιινίστο κάλεσε τους συμπολίτες του να παραμείνουν «ψύχραιμοι και να αποτιμήσουν προσεκτικά τον αντίκτυπο των αλλαγών που έχουν ήδη συμβεί και αυτών που ενδέχεται να συμβούν» και οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή