Ιταλία: Νέα άνοδος των μεταναστευτικών αφίξεων

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών προκαλεί μεγάλη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών στην Κάτω Ιταλία. Το διάταγμα Μελόνι για τις διασώσεις εφαρμόζεται πιο ελαστικά, γράφει ο Τύπος.

by Times Newsroom

Το κλειστό κέντρο παραμονής της Λαμπεντούζα είναι και πάλι υπερπλήρες. Κανονικά, η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τους 400 ανθρώπους. Σήμερα έχει φθάσει τους 2.242 παρά τις μεταφορές μεταναστών και προσφύγων σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης, της ιταλικής ακτοφυλακής, του λιμενικού, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε ναυάγιο νότια της Σικελίας διασώθηκαν 46 άνθρωποι. Υπάρχουν όμως τρεις αγνοούμενοι. Ανάμεσά τους, η μητέρα του μικρού Σαμουήλ, έξι μόλις μηνών. Έφτασε μόνος στην Λαμπεντούζα και οι αστυνομικοί που εργάζονται στο νησί θέλησαν να γίνουν, προσωρινά, η νέα του οικογένεια. Φροντίζουν το μωρό και του αγόρασαν πάνες, γάλα και μπισκότα.

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι το διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι, το οποίο ορίζει ότι όλες οι ΜΚΟ μετά από κάθε διάσωση είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν τους διασωθέντες άμεσα σε ιταλικό λιμάνι, εφαρμόζεται πλέον με μεγαλύτερη ελαστικότητα λόγω της μεγάλης πίεσης των τελευταίων ωρών.

Οι βάρκες ανατρέπονται εύκολα σε θαλασσοταραχή

Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking εισέρχεται στο λιμάνι Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας
Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking εισέρχεται στο λιμάνι Πόρτο Εμπέντοκλε της ΣικελίαςΕικόνα: Giovanni Isolino/AFP/Getty Images

Στο πλοίο Ocean Viking, το οποίο έχει ναυλωθεί από την οργάνωση SOS Mèditerranèe, επετράπη να πραγματοποιήσει τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις μέσα σε επτά ώρες σε περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας. Οι επιχειρήσεις συντονίσθηκαν από την Ιταλική Ακτοφυλακή. Με 168 διασωθέντες κατευθύνεται τώρα προς το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. «Για να φτάσουμε θα χρειαστούν τρεις ημέρες. Ανησυχούμε διότι στο διάστημα αυτό μπορεί να χαθούν κι άλλες ζωές στην κεντρική Μεσόγειο» έγραψαν στο διαδίκτυο οι υπεύθυνοι της MKO, η οποία δραστηριοποιείται στην Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία.

Μεγάλη ανησυχία, τέλος, προκαλεί ότι όλο και περισσότερες βάρκες, με τις οποίες οι «απελπισμένοι της θάλασσας» σαλπάρουν από την Τυνησία, είναι φτιαγμένες από πλαστικό ή και από σίδερο. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν σε περίπτωση θαλασσοταραχής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com