Ιταλία: Πακέτο βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καταστροφές της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια με έκτακτα μέτρα.

by Times Newsroom

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε χθες στην Ρώμη διετέθησαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την παραγωγή, του τουριστικού τομέα, όπως και την αποκατάσταση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει 700 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ραβένα, όπου μια μεγάλη γεωργική, συνεταιριστική επιχείρηση συμφώνησε στο να κατευθυνθούν τα νερά της πλημμύρας προς τις εκτάσεις της με  εκτόνωση φράγματος, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία θα δοθούν 3.000 ευρώ άπαξ, μέχρι να εξαντληθούν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί. Παράλληλα, για τους κατοίκους «παγώνει» κάθε πληρωμή φόρου, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Η κυβέρνησή μας ενέκρινε μια σειρά σημαντικών μέτρων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, για να ετοιμάσουμε και τη δεύτερη φάση, αυτή της ανοικοδόμησης», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Αύριο, πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ζητήσει και έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια.

Κομματική εμπλοκή και ο φόβος της μαφίας

Πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια
36.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους Εικόνα: Andreas Solaro/AFP

Δεν λείπουν βέβαια και τα προβλήματα: συνολικά υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση (με αναφορά σε υποδομές, πρόληψη κατολισθήσεων, καθαρισμό ποταμών και γενικότερη αποκατάσταση των ζημιών) πρόκειται να κοστίσει μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένας ειδικός συντονιστής για τη γενική επίβλεψη των δαπανών. Όλοι θεωρούσαν ότι θα πρέπει να είναι ο κεντροαριστερός περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, αλλά ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, είναι αντίθετος και το όλο θέμα έχει μπλοκάρει.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, διότι πρέπει να συνδυαστούν γρήγορες παρεμβάσεις με την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Ώστε  να μην βρουν ευκαιρία να παρεισδύσουν στην όλη αυτή διαδικασία εταιρίες που συνδέονται με το μαφιόζικο, οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com