Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εξαρτήσεις του βρετανικού Στέμματος και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Είναι το μόνο που κατέχει νομοθετική υπεροχή και απόλυτη εξουσία έναντι όλων των άλλων πολιτικών οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εδάφη του

by Times Newsroom

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (Parliament of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), κοινώς γνωστό ως Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή Βρετανικό Κοινοβούλιο (British Parliament), αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εξαρτήσεις του βρετανικού Στέμματος και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Είναι το μόνο που κατέχει νομοθετική υπεροχή και απόλυτη εξουσία έναντι όλων των άλλων πολιτικών οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εδάφη του. Επικεφαλής του είναι ο Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου (σήμερα ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄) και έδρα του αποτελούν τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα, την Άνω Βουλή (Βουλή των Λόρδων) και την Κάτω Βουλή (Βουλή των Κοινοτήτων). Ο Μονάρχης αποτελεί το τρίτο συστατικό του νομοθετικού συστήματος (Βασιλιάς στο Κοινοβούλιο). Η Βουλή των Λόρδων περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους μελών: τους Πνευματικούς Λόρδους (τους ανώτερους επισκόπους της Εκκλησίας της Αγγλίας) και τους Κοσμικούς Λόρδους (μέλη του σώματος των ευγενών) τα μέλη του οποίου δεν εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, αλλά διορίζονται από τον Μονάρχη κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού. Πριν από τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2009, η Βουλή των Λόρδων ασκούσε και τη δικαστική εξουσία μέσω του νόμου των Λόρδων.

Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα με θητεία τουλάχιστον πέντε ετών. Τα δύο σώματα συνεδριάζουν σε ξεχωριστές αίθουσες των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ (κοινώς γνωστά ως τα κτήρια του Κοινοβουλίου) στο Λονδίνο. Κατά συνταγματική συνθήκη, όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, είναι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων – ή, πιο σπάνια, της Βουλής των Λόρδων – και ως εκ τούτου είναι υπόλογοι στους αντίστοιχους κλάδους της νομοθετικής εξουσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή