Κολέτ (1873 – 1954) Γαλλίδα συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος

Είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της Gigi (Ζιζί) πάνω στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο μιούζικαλ

by Times Newsroom

Η Κολέτ (Sidonie-Gabrielle Colette, Ιόν, 28 Ιανουαρίου 1873 – Παρίσι, 3 Αυγούστου 1954) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948, ηθοποιός και δημοσιογράφος. Είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της Gigi (Ζιζί) πάνω στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο μιούζικαλ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στη Γαλλία.

Η Κολέτ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1873 στο χωριό Saint-Sauveur-en-Puisaye. Γονείς της ήταν ο ήρωας πολέμου και εφοριακός Jules-Joseph Colette και η γυναίκα του Adèle Eugénie Sidonie (“Sido”) Landoy. Η οικογένεια ήταν αρχικά αρκετά ευκατάστατη, αλλά λόγω λανθασμένων οικονομικών χειρισμών το εισόδημά της μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η Κολέτ να παρακολουθήσει δημόσιο σχολείο από την ηλικία των 6 μέχρι τα 17 της. Η Κολέτ είχε μια ξαδέλφη, τη Ζενεβιέβ, με την οποία ήταν ιδιαίτερα κοντά.

Πρώτα χρόνια, 1873-1912

Το 1893, η Κολέτ παντρεύτηκε τον Henry Gauthier-Villars (1859 – 1931), έναν γνωστό συγγραφέα και εκδότη που χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό όνομα “Ουίλλι” (“Willy”), και τα πρώτα τέσσερα μυθιστορήματα της Κολέτ – τα τέσσερα “Κλωντίν” – δημοσιεύθηκαν στο όνομά του. Η μυθιστορηματική σειρά Κλωντίν παρουσιάζει την εφηβεία και την ενηλικίωση της ομώνυμης ηρωίδας, της Κλωντίν. Πρόκειται για μια ημι-αυτοβιογραφία της Κολέτ, με τη βασική διαφορά ότι η Κλωντίν είναι ορφανή από μητέρα.

Επιλογή έργων

  • Claudine à l’école (Η Κλωντίν στο σχολείο, 1900, και άλλα 4 μυθιστορήματα της σειράς Κλωντίν)
  • La Vagabonde, 1910 – ελλην. μετάφραση Εύη Καπή ως Η θεατρίνα (“PRINTA”)
  • Chéri (1920)
  • Le Blé en herbe (Άγουρα στάχυα, 1923) – ελλην. μετάφραση Μαρσέλα Πετρακοπούλου (“ΑΤΛΑΣ”)
  • Sido (1929)
  • La Chatte (1933) – ελλην. μετάφραση Νάτα Κυριακοπούλου (“ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΠΑΠΥΡΟΥ”)
  • Gigi (1944)
  • L’enfant et les sortilèges (Το παιδί και τα μάγια, 1925, λιμπρέττο της όπερας του Μωρίς Ραβέλ)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή