Κόμμα για τα Ζώα: Το χταπόδι δεν τρώγεται!

by Times Newsroom

Το Κόμμα για τα Ζώα θυμίζει μερικές άβολες αλήθειες για το χταπόδι, που μόνο «μεζές» δεν μπορεί να είναι…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα:

«Με την ευκαιρία της Σαρακοστής, το Κόμμα για τα Ζώα μας θυμίζει μερικές θαυμαστές αλήθειες για ένα θαυμαστό συναισθανόμενο πλάσμα, που δεν χωράει στο πιάτο κανενός ευαίσθητου ανθρώπου

Σύμφωνα με την παράδοση, πάνω-κάτω τις μισές ημέρες του χρόνου οι άνθρωποι οφείλουμε να απέχουμε από το κρέας. Υπολείμματα αυτής της αποχής από την κρεατοφαγία βρίσκουμε σήμερα σε μερικές ημέρες όπου πολλές και πολλοί συνεχίζουμε να νηστεύουμε, όπως είναι η Καθαρά Δευτέρα.

Δυστυχώς όμως, η παραδοσιακή νηστεία δεν συμπεριλαμβάνει τα “θαλασσινά”. Ιδίως το χταπόδι, θεωρείται καθιερωμένος νηστίσιμος “μεζές”.

Αλλά σήμερα ξέρουμε πως το χταπόδι (Octopus vulgaris) είναι ένα θαυμαστό, μοναδικό πλάσμα. Είναι τόσο έξυπνο που μπορεί να επιλύει προβλήματα και να χρησιμοποιεί εργαλεία. Διαθέτει νοημοσύνη ακόμα και στα πλοκάμια του, καθώς τα δύο τρίτα των νευρώνων του βρίσκονται εκεί, σαν σε ένα δεύτερο εγκέφαλο. Το χταπόδι διαθέτει τρεις καρδιές και μπλε αίμα. Η θηλυκιά αφιερώνεται σε τέτοιο βαθμό στην προστασία των απογόνων της, που πεθαίνει από ασιτία και εξάντληση. Το μαλάκιο δένεται συναισθηματικά, ακόμα και με τον άνθρωπο, όπως είδαμε όλες και όλοι στο ντοκιμαντέρ “ο δάσκαλός μου το χταπόδι. Από εξελικτική άποψη είναι πολύ πιο πετυχημένο από εμάς. Εάν θεωρήσουμε πως τα χταπόδια βρίσκονται στον Πλανήτη για ένα εικοσιτετράωρο, ο Homo sapiens εμφανίστηκε μόλις πριν… ένα λεπτό! Διαθέτει ένα μοναδικό γονιδίωμα, με 43% περισσότερα γονίδια από εμάς. Όταν “αποκρυπτογραφήθηκε” το DNA του, το 2015, άφησε άφωνους τους επιστήμονες με την “εξωγήινη” δομή του.

Το να… τρώμε ένα τέτοιο πλάσμα, αποτελεί πρωτογονισμό και ασυγχώρητη βαναυσότητα. Είναι στοιχειώδες ξεμύτισμα από τη βαρβαρότητα να το βγάλουμε οριστικά από το πιάτο μας.

Έτσι, την επόμενη φορά που σας ρωτήσουν εάν στη νηστεία τρώτε χταπόδι, απαντήστε, μια για πάντα: “μα το χταπόδι δεν τρώγεται!”»

Πηγή:

https://www.animalpolitics.gr/neo/to-xtapodi-den-trwgetai

https://www.amna.gr/prview/255279

Διαμοίρασε την ανάρτηση στο Facebook: https://www.facebook.com/AnimalPoliticsGr/posts/258110916513228

Περισσότερες πληροφορίες: info@animalpolitics.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή