Παρά το γεγονός ότι είμαστε στην αιχμή του καλοκαιριού ήδη έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις των υπουργείων, ενόψει ΔΕΘ, που θα διαβιβαστούν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει η τελική επεξεργασία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν θα προχωρήσει σε παροχολογίες, «δεν είμαστε Αϊ Βασίληδες με πακέτα» ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση σε τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά θα επιμείνει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και την ανακοίνωση νέων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Επιπλέον τονίζεται η πτώση της ανεργίας σε μονοψήφια επίπεδα (9,6%), που είναι και τα χαμηλότερα των τελευταίων 15 ετών. Παράλληλα, θα υπάρχουν δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης σε νέους και γυναίκες, όπου τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης είναι σημαντικά αλλά και σε ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι πολίτες με αναπηρίες, μέσω κινήτρων προς τους εργοδότες για περισσότερες προσλήψεις.
Ακρίβεια
Στο επίκεντρο όλων των ενεργειών παραμένει η μάχη της καθημερινότητας, με την ακρίβεια στην κορυφή των προβλημάτων. Γι’ αυτό θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά και θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά, τα οποία οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους ζωής είναι σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει τα εξής:
- Ενισχύεται ο θεσμικά αρμόδιος φορέας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό -η Επιτροπή Ανταγωνισμού- με 50 νέες προσλήψεις ειδικών επιστημόνων.
- Η ΔΙΜΕΑ διενεργεί ελέγχους σε 26 μεγάλες εταιρίες για την εφαρμογή του νόμου για τη συγκράτηση των τιμών. Ενισχύεται και ο ρόλος των περιφερειών μέσα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους για σχετικούς ελέγχους.
- Αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η πλατφόρμα e-katanalotis, που παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για τα προϊόντα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν τις πιο συμφέρουσες αγορές.
- Προχωρά η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας, ώστε να ανταποκριθούν στην ανάγκη μείωσης των τιμών με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
Μέτωπα εξωτερικού
Συνολικά, το τοπίο στην οικονομία δεν είναι ανέφελο, όταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να πυροδοτήσουν μία νέα ενεργειακή κρίση, ενώ και οι νέες μάχες στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει ανοδικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής, η τιμή του φυσικού αερίου τον Ιούλιο ήταν αυξημένη πάνω από 20% σε σχέση με τον Ιούνιο και, εάν διατηρηθεί η ανοδική κίνηση, θα συμπαρασύρει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανακυκλώνοντας δυνάμεις του πληθωρισμού.
Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, όποτε χρειαστεί, προς όφελος των καταναλωτών για το ρεύμα.
«Παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι παρεμβάσεις μας έχουν διπλή αναφορά: Την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός» είχε τονίσει στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ηδη έχουν αποφασισθεί για τον Αύγουστο μέτρα προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, με χρηματοδότηση από τη φορολόγηση των ενεργειακών ομίλων φυσικού αερίου.
Ενισχύσεις
Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50€/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του περασμένου Ιουλίου.
Εάν στο τέλος Αυγούστου παρατηρηθούν αντίστοιχες στρεβλώσεις τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να παρατείνει τα μέτρα και για τον Σεπτέμβριο, επιβάλλοντας εκ νέου έκτακτο τέλος. Συνολικά το Μαξίμου στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα έπρεπε να είναι χωρίς επαρκείς διασυνδέσεις, ώστε να υπάρχει ισορροπία τιμών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Στο μικροσκόπιο «διορθώσεις»
Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι έως και τις 2 Αυγούστου, υποβλήθηκαν 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο πλήθος εμπρόθεσμων δηλώσεων που καταγράφεται τα τελευταία εννέα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων από ελεύθερους επαγγελματίες, σχετική πρόθεση εκδήλωσαν 4.358 φυσικά πρόσωπα, από τα 401.565, που εκκαθαρίζονται με βάση αυτή τη διαδικασία, σε σύνολο 713.477 επιτηδευματιών. Δηλαδή, μόλις το 1% των υπαγομένων. Από αυτούς, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία 263 φορολογούμενοι.
Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα προχωρήσει σε «διορθώσεις», εάν εντοπισθούν «αδικίες» στο ζήτημα της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και εφόσον υπάρξουν ευρήματα που θα πιστοποιούν την ανάγκη αλλαγών.