Μίτσκοσκι: Για μένα τα Σκόπια είναι πάντα ‘Μακεδονία’ αλλά θα σεβαστώ την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τις συχνές απαιτήσεις της Αθήνας να σεβαστούν οι νέες αρχές στα Σκόπια τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποκαλούν τη χώρα τους Βόρεια Μακεδονία σε δημόσιες εμφανίσεις «υστερία που συμβαίνει στον νότιο γείτονα»

by Times Newsroom

Ο αρχηγός του VMRO DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι αναμένει να λάβει σήμερα εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

«Περιμένω από την πρόεδρο (της Βόρειας Μακεδονίας Γκόρντανα) Σιλιανόφσκα να δώσει την εντολή στην πλειοψηφία που είχε δηλωθεί ξεκάθαρα κατά την εκλογή του ( Αφρίμ) Γκάσι ως Προέδρου της Συνέλευσης. Αναμένω να υποβάλω τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μίτσκοσκι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αφρίμ Γκάσι, μέλος του αλβανικού συνασπισμού Vredi, εξελέγη στις 28 Μαΐου πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας με πρόταση 75 μελών του συνασπισμού γύρω από το μεγαλύτερο σλαβικό κόμμα VMRO DPMNE “Μακεδονία μου”, τον συνασπισμό Vredi και το Κίνημα «Ζναμ».

«Υστερία στην Ελλάδα»

Ο Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τις συχνές απαιτήσεις της Αθήνας να σεβαστούν οι νέες αρχές στα Σκόπια τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποκαλούν τη χώρα τους Βόρεια Μακεδονία σε δημόσιες εμφανίσεις «υστερία που συμβαίνει στον νότιο γείτονα» και πρόσθεσε ότι «υποθέτει ότι αυτό είναι μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας».

«Δεν περιμένω μια σχέση Ταλιμπάν, λογοκρισία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα όσα περιέχονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αποτελούν μέρος του νομικού μας συστήματος και της συνταγματικής τάξης μας θα γίνουν σεβαστά από τη μελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE. Ολόκληρη η θεσμική επικοινωνία, που είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος, θα γίνεται σεβαστό όσο ισχύουν αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα, ως έχουν», είπε ο μελλοντικός πρωθυπουργός Μίτσκοσκι.

Επεσήμανε ότι δεν είναι θυμωμένος με τους πολιτικούς της Βόρειας Μακεδονίας που δεν χρησιμοποιούν το πλήρες συνταγματικό όνομα της χώρας τους που συμφωνήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μόνο μέρος αυτής και πρόσθεσε ότι για αυτόν η πατρίδα του θα είναι πάντα Μακεδονία, χωρίς το πρόθεμα – βόρεια.

«Το ανθρώπινο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο από πολλές συμβάσεις, είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Για μένα, σε κάθε δήλωση που κάνω, η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία», δήλωσε ο αρχηγός του VMRO DPMNE αναμένοντας την εντολή για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Αθήνας, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018, έλυσε τη διαφωνία δεκαετιών για το όνομα Μακεδονία και η πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας άλλαξε το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Kurir -rs

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com