Νέα εποχή, νέα εκλογικά κριτήρια

Στη μια όχθη οι σοβαροί και οι υπεύθυνοι και στην άλλη οι λαϊκιστές και οι ημιμαθείς. Στη μια όχθη τα κόμματα που συναισθάνονται την πραγματικότητα και στην άλλη όχθη τα κόμματα που συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε λεφτόδεντρα και παραμυθιάζουν τον πολίτη.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 19/02/22)

ΤΟ κατάλαβαν όλοι στην Ευρώπη από την αρχή: Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία τα αλλάζει όλα. Και οι συνέπειές του δεν θα είναι ούτε μικρές ούτε θα διαρκέσουν λίγο.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ηδη ο μεγάλος πληθωρισμός και η εκτίναξη της τιμής των καυσίμων σε όλο τον κόσμο, που συμπαρασύρουν και τις τιμές όλων των προϊόντων, αποτελούν απλώς τα πρώτα σημάδια των επερχόμενων. Αλλωστε αυτός ο πόλεμος άρχισε να αλλάζει την πραγματικότητα πριν καν αρχίσει. Από τον Δεκέμβριο, όταν οι αγορές τον προεξοφλούσαν και οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα. Είναι αυτό που αφελώς και κουτοπόνηρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «ακρίβεια Μητσοτάκη». Με το «ατράνταχτο επιχείρημα» ότι η ακρίβεια άρχισε πριν από τον πόλεμο. Το οποίο, εκτός από λαϊκισμό, προδίδει κτηνώδη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι αγορές, προεξοφλώντας κυρίως τις αρνητικές εξελίξεις.

ΤΗΝ ώρα που στην οικονομικά τεράστια Γερμανία το λίτρο της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ, κάνοντας τους Γερμανούς να γουρλώσουν τα μάτια, κάποιοι στην ημεδαπή συνεχίζουν περιφέρουν την άγνοιά τους, αλλά και την ασυγκράτητη διάθεση για πολιτική κερδοσκοπία, πάνω σε μια δυσμενή και δύσμορφη παγκόσμια πραγματικότητα. Εμείς εδώ είχαμε προλάβει να γουρλώσουμε τα μάτια με το 2 μπροστά στην τιμή του λίτρου της βενζίνης, μερικές μέρες πριν. Λογικό. Αλλα οικονομικά μεγέθη. Αλλά παρόλα αυτά έγραψε 2 και στη Γερμανία.

ΤΗΝ ίδια ώρα, ο Ε. Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, επέλεξε να προσαρμοστεί στη νέα εποχή και να μιλήσει στους Γάλλους τη γλώσσα της αλήθειας. Ολοι οι ψηφοφόροι σε όλες τις χώρες είχαν μάθει να ψηφίζουν τους πολιτικούς οι οποίοι τους υπόσχονταν είτε τη διατήρηση είτε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που είχαν κατακτήσει. Τώρα, ο Ε. Μακρόν λέει στους Γάλλους κάτι άλλο, λέγοντάς τους ότι «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα». Τους λέει την αλήθεια και ανάγει σε μείζονα προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των συνεπειών. Οχι την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων, αλλά την όσο το δυνατόν μικρότερη επιδείνωσή του. Αλήθεια και ρεαλισμός. Κάτι που όπως φαίνεται επιβραβεύεται ήδη από τους Γάλλους. Ο Ε. Μακρόν, μπαίνοντας στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές, είχε σχετικά μικρό προβάδισμα με 25%. Οι τελευταίες μετρήσεις του δίνουν 30,5% και άνετη επικράτηση στον δεύτερο γύρο: Κερδίζει τη Λεπέν με 59%-41% και τον Ζεμούρ με 62%-38%.

ΓΙΑ μια ακόμα φορά ο Ε. Μακρόν δείχνει ένα νέο δρόμο, «κόντρα» στα ειωθότα, αλλά πιο συμβατό με τη νέα πραγματικότητα. Καλεί τους Γάλλους -και βρίσκει ανταπόκριση- να ψηφίσουν με στόχο τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της δεν ήρθαν για να φύγουν μαζί με το τέλος του πολέμου, αλλά ήρθαν για να μείνουν για σημαντικό διάστημα, η τακτική και η επιλογή του Γάλλου προέδρου δεν αφορά μόνο στη Γαλλία. Δημιουργεί ουσιαστικά το νέο πλαίσιο και τις νέες διαχωριστικές γραμμές για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν από τούδε και στο εξής σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Και στην Ελλάδα. Στη μια όχθη οι σοβαροί και οι υπεύθυνοι και στην άλλη οι λαϊκιστές και οι ημιμαθείς. Στη μια όχθη τα κόμματα που συναισθάνονται την πραγματικότητα και στην άλλη όχθη τα κόμματα που συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε λεφτόδεντρα και παραμυθιάζουν τον πολίτη. Υπ’ αυτήν την έννοια οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα -όποτε κι αν γίνουν- θα είναι οι εκλογές με το πιο καθαρό δίλημμα που έχει τεθεί στις εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αποδέκτες της επιστολής του Κ. Μητσοτάκη, η οποία θα δει το φως της δημοσιότητας μάλλον σήμερα, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ομόλογοι και αφορά ένα πλέγμα μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προτείνει -μεταξύ άλλων- δύο σημαντικές καινοτομίες:

1. Τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενέργειας, ο οποίος θα αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για όλη την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι αλλιώς διαπραγματεύεται κι άλλες τιμές πετυχαίνει ένας τέτοιος μηχανισμός απ’ ό,τι η κάθε χώρα- μέλος μόνη της. Είναι μια μετεξέλιξη του μοντέλου που ακολουθήθηκε και με την κοινή αγορά εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας, με πολύ καλά αποτελέσματα.

2. Την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να μην το αγοράζει περίπου 12 φορές ακριβότερο, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν κι άλλα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις -από τις έως τώρα διαβουλεύσεις- βρίσκουν την αποδοχή αρκετών χωρών-μελών, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα. Αλλωστε η Ε.Ε. ζει ιστορικές αλλαγές σε παγιωμένες πολιτικές και αντιλήψεις που την κράτησαν πίσω. Η στροφή της Γερμανίας στο θέμα των εξοπλισμών και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ένα ορόσημο. Οπως ορόσημο ήταν και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμα πιο σημαντικό ορόσημο θα είναι το σπάσιμο ενός ακόμα ευρωπαϊκού ταμπού: Η επικείμενη έκδοση του ευρωομολόγου, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών και των αμυντικών αναγκών της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Η λέξη «ευρωομόλογο» ήταν μια απαγορευμένη λέξη για την Ε.Ε. επί δεκαετίες. Τώρα, όπως δείχνουν όλα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου θα ληφθεί η απόφαση για την έκδοση ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα χορηγεί στα κράτη-μέλη δάνεια με προνομιακό επιτόκιο. Πρόκειται ουσιαστικά για «κόψιμο νέου χρήματος». Κι όπως λέει το Bloomberg, θα είναι ένα ομόλογο-«μαμούθ».

Σε απευθείας σύνδεση με Κρεμλίνο

Η συμπεριφορά της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε εσκαμμένο της διπλωματίας και επιδίδεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα, αλλά και ανεπίτρεπτη κριτική στην κυβέρνηση, στον ελληνικό λαό και σε ΜΜΕ. Η στάση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και στο Μ. Μαξίμου και στο υπ. Εξωτερικών, καθώς η στάση της δεν αποδίδεται μόνο στα στελέχη της πρεσβείας, αλλά αποδίδεται απευθείας στο Κρεμλίνο. Γι’ αυτό και η ονομαστική αναφορά της Μ. Ζαχάροβα -«να μου πείτε πότε αρχίζει ο πόλεμος να προγραμματίσω τις διακοπές μου»- στην Ελλάδα ως εχθρικής χώρας…

«Κομμένοι» οι μισοί ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος φαίνεται ότι έχει ριφθεί. Οι 3 από τους 6 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται ήδη «ανεπιθύμητοι» από την Κουμουνδούρου κι όπως φαίνεται δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο λόγος για τον Στ. Κούλογλου, ο οποίος ασκεί δομική κριτική στην πολιτική του Α. Τσίπρα, για τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος θεωρείται «ανύπαρκτος», και τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έχει κάνει πολλές θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η εκ των ΑΝ.ΕΛ. προερχόμενη Ε. Κουντουρά, για την οποία υπάρχουν αντιφατικές εισηγήσεις, αν και το πιθανότερο είναι να είναι η τέταρτη «κομμένη». Οι μόνοι που έχουν εξασφαλίσει την εκ νέου συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «πολακίζων» Κ. Αρβανίτης και ο Π. Κόκκαλης, ο οποίος θεωρείται «παραγωγικός»…

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com