Ο Πλούτωνας διαθέτει ηφαίστεια πάγου έως 7.000 μέτρα

Ο όγκος του ηφαιστειακού όρους Ράιτ είναι παρόμοιος με εκείνον του Μάουνα Λόα της Χαβάης

by Times Newsroom

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Nature» αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης Πλούτωνας αποτελείται από τεράστια ηφαίστεια πάγου, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και τα 7.000 μέτρα.

Συγκεκριμένα, το σκάφος New Horizons της NASA έστειλε στη Γη εικόνες από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, οι οποίες έδειξαν πως στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ηφαιστειακοί κώνοι ύψους έως επτά χιλιομέτρων και διαμέτρου 10 έως 150 χιλιομέτρων.

Ενδεικτικά, ο όγκος του λεγόμενου ηφαιστειακού όρους Ράιτ (Wright Mons) του Πλούτωνα, είναι παρόμοιος με εκείνον του Μάουνα Λόα της Χαβάης, ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη.

Το σκάφος New Horizons

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δημιουργία της περιοχής θα χρειάστηκε αρκετά διαφορετικά σημεία κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο συνολικό παγωμένων υλικών που εκτινάχθηκαν από τα ηφαίστεια.

Επίσης η περιοχή δεν έχει κρατήρες πρόσκρουσης, αντίθετα με άλλες περιοχές του Πλούτωνα. Γι’ αυτό οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι σχετικά πρόσφατη στην ιστορία του Πλούτωνα και μια ένδειξη ότι πιθανώς το εσωτερικό του μικρού απομακρυσμένου πλανήτη έχει περισσότερη θερμότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Δείτε στο nature.com ολόκληρη την δημοσίευση

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή