ΟΗΕ: Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης μετά τη νομιμοποίησή της

Τι αναφέρει η παγκόσμια αναφορά του ΟΗΕ

by Times Newsroom

Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης στις αμερικανικές πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει όπως τονίζει σημερινή αναφορά του ΟΗΕ.

Η κάνναβη είναι η ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο και η χρήση αυτή αυξάνεται, ενώ η κάνναβη που κυκλοφορεί στην αγορά γίνεται πιο ισχυρή όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), όπως αναφέρει στην ετήσια παγκόσμια αναφορά του το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης, αρχίζοντας από την Ουάσινγκτον και το Κολοράντο το 2012. Η Ουρουγουάη τη νομιμοποίησε το 2013, όπως και ο Καναδάς το 2018. Άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια βήματα, αλλά η αναφορά επικεντρώνεται στις ΗΠΑ και στις δύο άλλες χώρες που αναφέρονται παραπάνω.

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης εμφανίζεται να έχει επιταχύνει τις ανοδικές τάσεις στην καθημερινή χρήση του ναρκωτικού», όπως καταγράφει η αναφορά του UNODC που έχει την έδρα του στη Βιέννη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα της χρήσης κάνναβης μεταξύ των εφήβων «δεν έχει αλλάξει αρκετά» υπάρχει «μία αισθητή αύξηση στη συχνή χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Η αναλογία των ανθρώπων με ψυχιατρικές διαταραχές και αυτοκτονίες που σχετίζονται με την τακτική χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί» όπως καταγράφει η αναφορά.

Ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης το 2020

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι ή ποσοστό 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού είχαν κάνει χρήση μιας ναρκωτικής ουσίας, όπως, ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες ή έκσταζι το 2020, όπως καταγράφουν τα πρόσφατα στοιχεία. Από τους ανθρώπους αυτούς, τα 209 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν κάνναβη.

“Οι περίοδοι των lockdown στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προκάλεσαν αυξήσεις στη χρήση της κάνναβης το 2020» καταγράφει η ίδια αναφορά.

Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε ρεκόρ το 2020, ενώ η μεταφορά της μέσω θαλάσσης αυξάνεται, προσθέτει η αναφορά. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν το 2020 αφήνουν να εννοηθεί επέκταση εκτός των δύο βασικών αγορών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, στην Αφρική και στην Ασία.

Τα οπιώδη παραμένουν τα πιο φονικά ναρκωτικά υπογραμμίζει η ίδια αναφορά, με την φαιντανύλη να κυριαρχεί στους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ. Οι προσωρινές εκτιμήσεις για το 2021 αναφέρουν 107.622 θανάτους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή