Ουκρανία: Ισόβια στον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που καταδικάστηκε για έγκλημα πολέμου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμάριν, ο πρώτος που δικάστηκε για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σισιμάριν είχε παραδεχτεί πως σκότωσε έναν ηλικιωμένο άοπλο άμαχο στο χωριό Τσουπαχίφκα.

by Times Newsroom

Η Ουκρανία λέει ότι έχει εντοπίσει χιλιάδες πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευσε αμάχους.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σισιμάριν οδηγούσε ένα κλεμμένο όχημα μαζί με άλλους στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι, όταν συνάντησαν έναν 62χρονο ποδηλάτη που χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο 21χρονος στρατιώτης έλαβε εντολή να πυροβολήσει τον άμαχο, για να τον εμποδίσει να αποκαλύψει στους Ουκρανούς στρατιώτες την ακριβή τοποθεσία των Ρώσων. Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμάριν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή» από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ο 21χρονος, που ομολόγησε το έγκλημά του, παρακολούθησε σιωπηλά τη δίκη μέσα σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Η δίκη του Σισιμάριν έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους.

«Με αυτήν την πρώτη δίκη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι κάθε δράστης, κάθε άτομο που διέταξε ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία θα τεθεί προ των ευθυνών του», δήλωσε η γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντικτόβα.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com