Πάνος Χατζηγεωργιάδης: Αυτός που γνώριζε πολλά

Μα πιστέψτε με πως ούτε ζωή υπάρχει, ούτε θάνατος. Γιατί πως μπορείς να πεθάνεις αν δεν έχεις ζήσει; πώς μπορείς να αφήσεις μια κατάσταση αν δεν ξέρεις καν ότι ζεις μέσα σε αυτήν την κατάσταση;

ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΛΛΑ

Μην με βλέπετε έτσι γέρο πια με τα παλιά ξεφτισμένα μου ρούχα, παρατημένο από την πρώτη μου νιότη εδώ και τόσα χρόνια. Γεννήθηκα κι εγώ δεν θυμάμαι πότε αν και για αυτά που θα σας πω, καμιά σημασία δεν έχει η ημερομηνία της γέννησης μου. Ταξίδεψα σε τόσους τόπους και γνώρισα τόσους ανθρώπους, τόσους πολλούς που κανείς σας είμαι σίγουρος πλέον, δεν μπορεί να βάλει με τον νου του τον ακριβή αριθμό.

Αυτή την στιγμή που σας εξομολογούμαι αυτά τα λόγια που ιστορούν κατά ένα μόλις μέρος την μακρόχρονη πορεία μου μέσα στον κόσμο, βρίσκομαι ακουμπισμένος στην πολυθρόνα ενός μεγαλοαστικού σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης του μπορώ να πω πως μου φέρεται καλά αν και ώρες ώρες, δείχνει να με βαριέται αφόρητα αν και η ευγένεια που τον διακρίνει και είναι αποτέλεσμα χαρακτήρα αλλά και περιβάλλοντος που έζησε όλα του τα χρόνια, δεν με κάνει ποτέ να νιώθω ξένος και εχθρικός εδώ, που ζω για την ώρα.

Οι υπηρέτες του μου φέρονται επίσης καλά, ίσως από έναν φόβο μην δυσαρεστήσουν το αφεντικό τους το περισσότερο, παρά από πραγματικό ενδιαφέρον για μένα φοβούμενοι μην τυχόν τους απολύσει και χάσουν έτσι την ζωή που ήδη έχουν και που άλλοι συνάνθρωποι τους ούτε καν ονειρεύονται. Γιατί είναι βλέπετε όνειρο των περισσότερων ανθρώπων το να ζούν ως σκλάβοι, ανάμεσα σε υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή και την σκληρή τους καθημερινότητα που και για αυτήν οι ίδιοι φταίνε και το μυαλό που κουβαλάνε, σε σημείο τέτοιο που οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να ξεχωρίσουν πλέον τι είναι πραγματική ζωή, τι ελευθερία, τι σκλαβιά. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τίποτε, τυφλοί και τυφλωμένοι όπως έμαθαν να είναι.

Τρέχουν οι περισσότεροι από δαύτους πίσω από τον κάθε μικρό ή μεγάλο απατεώνα που τους έχει καταλάβει και τους κοροϊδεύει τάζοντας τους τα μεγαλύτερα ψέμματα και είναι ευχαριστημένοι με το να περνάνε τον καιρό τους στα πιο ανούσια πράγματα, κλείνοντας μια εκ των ημερών τα μάτια τους για πάντα, χωρίς ποτέ να καταλάβουν πιο είναι το πραγματικό νόημα αυτής εδώ της ζωής.

Το είδος αυτού του ζώου που ονομάζεται άνθρωπος λοιπόν, έχει κάνει πολύ κακό σε αυτόν εδώ τον πλανήτη που τον έχει ονομάσει ο ίδιος γη. Γενικώς αυτό που λέμε άνθρωπος, βρίσκει ονόματα στο κάθε τι και μετά πιστεύει πως έτσι τα λένε και στην πραγματικότητα. Ο ορισμός της ανοησίας ! Ανακάλυψε κάτι που το ονομάζει χρόνο και που με αυτό μετράει την λιγόχρονη ζωή του. Γενικώς, αυτό που λέμε ανθρώπινο είδος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλάβει αυτόν τον κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή ζει εκτός του πραγματικού κόσμου, μέσα σε ένα κέλυφος που έχει κατασκευάσει και που αυτό νομίζει ότι είναι ο κόσμος. Μα πόσο γελιέται η αλήθεια !

Αν γνώριζε πραγματικά τι σημαίνει κόσμος στην ουσία του, ούτε πολέμους θα έκανε για πράγματα που τα βρίσκει κανείς παντού στο σύμπαν, ούτε θα έτρωγε με ευγένεια τις περισσότερες φορές ο ένας τον άλλον μιας και τα χειρότερα εγκλήματα γίνονται πάντα με τον πιο ευγενικό τρόπο, μαζεύοντας κάτι χαρτιά που ο ίδιος δημιούργησε και τα ονομάζει χρήμα. Χρήμα, ακόμα μια προσπάθεια αυτού που λέμε άνθρωπος, στο να επινοήσει έναν κόσμο κατάδικο του μέσα στον πραγματικό κόσμο, που στο τέλος θα τον πνίξει αυτό του το δημιούργημα σαν ένα άλλο τέρας που του έδωσε ζωή πιστεύοντας πως ανακάλυψε τον κόσμο μα που δεν είναι τίποτε άλλο από δικές του φαντασίες και όνειρα από αυτά που βλέπει κανείς στον ξύπνιο του.

Η ανωριμότητα αυτού του είδους πλασμάτων τελικά, είναι οχι μόνο αθεράπευτη αλλά και επικίνδυνη για όλο το σύμπαν. Βέβαια, ανάμεσα σε τόσα άσχημα που έχει κάνει, έχει και ορισμένες καλές και θετικές στιγμές, αλλά που μόνο θαρρείς υπάρχουν προκειμένου να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Και ο κανόνας είναι ανωριμότητα, πλεονεξία, εγωισμός. Ναι εγωισμός γιατί το ανθρώπινο είδος δεν μπόρεσε ποτέ του να χωνέψει, πως δεν θα ζεί για πάντα εδώ πάνω, πως κάποτε θα λιώσει μέσα στο χώμα και πως όλα όσα ωραία είχε κατακτήσει με καλό ή άσχημο τρόπο για όσο ζούσε, θα χαθούν όπως και δαύτος και κανείς δεν θα θυμάται ποτέ αυτή του την ίδια την ύπαρξη. Ε αυτό που λέτε, ποτέ του δεν θα μπορέσει να το χωνέψει βαθιά μέσα του και πάντα θα παλεύει για να ξεχωρίσει, ανάμεσα σε όλα τα ζωντανά αυτού που ο ίδιος ανακάλυψε και ονομάτισε Θεό, που όμως δεν είναι παρά μια φυσική δύναμη που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως σε κάτι τόσο μικρό όπως ο (αυτο)ονομαζόμενος άνθρωπος.

Μην φοβάστε, δεν θα σας αρχίσω τα περί Θεολογίας, γιατί κι αυτή χρησιμοποιήθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτό το μόνιμο, αδιόρατο, ασυνείδητο μα υπαρκτό φόβο για την ανυπαρξία μετά από αυτό που ο ίδιος πάλι ονομάτισε θάνατο.

Μα πιστέψτε με πως ούτε ζωή υπάρχει, ούτε θάνατος. Γιατί πως μπορείς να πεθάνεις αν δεν έχεις ζήσει; πώς μπορείς να αφήσεις μια κατάσταση αν δεν ξέρεις καν ότι ζεις μέσα σε αυτήν την κατάσταση;

Έτσι αυτό το ανθρώπινο κοπάδι από περίεργα, φίλαυτα πλάσματα περιφέρεται εκατομμύρια χρόνια ανάμεσα στις πέτρες και τις θάλασσες αυτού εδώ του κόσμου νομίζοντας κάθε φορά πως έφτασε στην γη της αλήθειας, μόνο που αυτή η γη που ακροφαίνεται πάντα στον ορίζοντα, δεν είναι άλλο από οφθαλμαπάτη, δεν είναι άλλο από ψέμα που οι πεπερασμένες αισθήσεις αυτού του πλάσματος του δίνουν την εντύπωση πως αυτό είναι ο κόσμος. Αλίμονο στον άνθρωπο που μπόρεσε έστω και για ένα δευτερόλεπτο της μικρής του ζωής, να αντικρίσει τον πραγματικό κόσμο ! Κούνια που σε κούναγε δύσμοιρε ανθρωπάκο !

Τέλος πάντων, πέρασε η ώρα και πρέπει να ξεκουραστώ για απόψε μιας και σε λίγο καιρό θα έχω ταξίδι. Αύριο, ίσως μεθαύριο, θα με μαζέψουν από εδώ γιατί ο νοικοκύρης του σπιτιού θα πεθάνει σε λιγάκι (μην με μαρτυρήσει κανείς σας!). Εμένα θα με βρουν, θα με καταχωνιάσουν σε καμιά κούτα ή θα με πετάξουν στα σκουπίδια.

Μα μην ανησυχείτε, πάντα βρίσκω το δρόμο μου προς ένα νέο, πρόσκαιρο ιδιοκτήτη…

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com