Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση «ΑΤΡΕΙΔΕΣ – Η επιστροφή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη

by Times Newsroom

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης συνδέει τις τραγωδίες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, φωτίζοντας τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών.

Ο μύθος

Ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία («Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη).
Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας («Αγαμέμνων» του Αισχύλου).
Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους («Ηλέκτρα» του Σοφοκλή).
Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Μια ιστορία με πολλές αναλογίες στο σήμερα.

Η παράσταση «Ατρείδες – Η επιστροφή» σε τρία μέρη: «Η θυσία», «Η επιστροφή», «Η πτώση»

Ο Γιάννης Μαργαρίτης, στην παράσταση «ΑΤΡΕΙΔΕΣ – H επιστροφή», χρησιμοποιεί ως μέσο την ποίηση των αρχαίων τραγικών, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά χορικά έχουν αντικατασταθεί, για να αφηγηθεί με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο αυτόν τον εμβληματικό μύθο από τον οποίο προκύπτουν διαχρονικά ζητήματα: Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, ενοχές, δικαίωση, λύτρωση, πάθος, πτώση, ο αέναος αγώνας ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δύναμη, η συνεχής διεκδίκηση της εξουσίας…
Μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση στον μύθο δίνουν και τα σχετικά με τα πρόσωπα του οίκου των Ατρειδών αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Τέσσερα πρόσωπα έρχονται σε έναν τόπο μνήμης. Έναν τόπο στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν σε σχέση με τη μοίρα – μύθο. Έναν τόπο όπου θα αφηγηθούν με διαφορετικό τρόπο την εμβληματική ιστορία των Ατρειδών. Τι ζητάνε; Τι επιδιώκουν; Η θεατρική τελετουργία – μύηση θα τους οδηγήσει μέσα από την αναπαράσταση του αρχετυπικού μύθου, όπου καμιά παρηγοριά δεν φαίνεται να υπάρχει, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν».
Γιάννης Μαργαρίτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  • Δραματουργική σύνθεση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
  • Μετάφραση: Κ.Χ Μύρης
  • Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
  • Σκηνικό – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Καψάλα

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

  • Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
  • Χρυσάνθη Δούζη
  • Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου
  • Γιάννης Χαρκοφτάκης


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πού: Κάστρο Καλαμάτας
Πότε: 8 και 9 Ιουλίου, στις 21:00
Εισιτήρια: 12 € γενική είσοδος και 8 € μειωμένο ( φοιτητικά, μαθητικά, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, κάρτας αναπηρίας)
Προπώληση: ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας

Η παράσταση θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη (27/8 στο Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών) καθώς και σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο και την Αττική. Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας θ’ ανακοινωθεί προσεχώς..

Χρήσιμη πληροφορία για το κοινό της Καλαμάτας

Σε απρόσμενους χώρους (Πάρκο Σιδηροδρόμων, εκβολή Νέδοντα κτλ), το κοινό της Καλαμάτας θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσει με τους ίδιους ηθοποιούς και ελεύθερη είσοδο, πιο ολοκληρωμένα αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου. Πρόκειται για μια σειρά από θεατρικά αναλόγια με βασικούς πρωταγωνιστές του οίκου των Ατρειδών και πυρήνα τους τον διάλογο των ηρώων με τον μύθο και το πεπρωμένο που αυτός ορίζει. Σκοπός, η εντονότερη παρουσία του ΔΗΠΕΘΕΚ στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: dipethe.kalamatafaris.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com