Πέρσι Σέλεϊ (1792 – 1822) Άγγλος ποιητής, βασικός εκπρόσωπος του ρομαντισμού

Ο Σέλεϊ δεν γνώρισε την αναγνώριση που περίμενε ως ποιητής στη διάρκεια της ζωής του

by Times Newsroom

Ο Πέρσι Μπις Σέλεϊ (Percy Bysshe Shelley) ήταν Άγγλος ποιητής, βασικός εκπρόσωπος του ρομαντισμού. Ανήκει, μαζί με τον Λόρδο Μπάιρον και τον Τζον Κιτς, στη δεύτερη γενιά των Άγγλων ρομαντικών. Ο Σέλεϊ δεν γνώρισε την αναγνώριση που περίμενε ως ποιητής στη διάρκεια της ζωής του. Μετά τον θάνατό του, όμως, το έργο του έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και επηρέασε πολλές γενιές ποιητών. Αν και η οικογένειά του ήταν αριστοκρατική, ο Σέλεϊ είχε ριζοσπαστικές ιδέες και στράφηκε, με την ποίηση αλλά και με τον τρόπο ζωής του, εναντίον όλων των παραδοσιακών θεσμών. Ξεπέρασε την εσωστρέφεια του ρομαντικού ατομικισμού και εξέφρασε μέσω του έργου του το όραμά του για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Πέθανε, σε ηλικία 30 ετών, στον κόλπο Λα Σπέτσια στην Ιταλία.

Γεννήθηκε το 1792 στο Φηλντ Πλέις κοντά στο Χόρσαμ του Σάσεξ και βρήκε τον θάνατο από πνιγμό στη θάλασσα στα ανοικτά του Λιβόρνο το 1822 σε ηλικία 30 ετών. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η γνωστή συγγραφέας Μαίρη Σέλεϊ . Ήταν πρωτότοκος γιος του, από το 1815, βαρονέτου Τίμοθι Σέλεϊ , ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους γαιοκτήμονες. Από το 1804 ως το 1808 σπούδασε στο Ήτον και τον Οκτώβριο 1810 άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Οξφόρδης όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με έναν συμφοιτητή του και μετέπειτα βιογράφο του, τον Τόμας Τζέφερσον Χογκ. Διακρίνονταν και οι δύο για την εκκεντρικότητα τους και συμμερίζονταν τους ίδιους ενθουσιασμούς. Ένιωθαν ευτυχισμένοι με τις σπουδές τους και υπήρξε για αυτούς μεγάλο πλήγμα η αποβολή τους από το κολλέγιο όταν επέδειξαν απείθεια αρνούμενοι να απολογηθούν για ένα φυλλάδιο τους με τίτλο: Η αναγκαιότητα του αθεϊσμού (The Necessity of Atheism), το οποίο έστειλαν σε επισκόπους, αρχιεπισκόπους και διευθυντές κολεγίων.

Πρόωρη ωριμότητα

Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη Χάριετ Ουέστμπροουκ και έγινε στο Εδιμβούργο στις 29 Αυγούστου 1811, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Ιάνθη, και έναν γιο τον Τσαρλς Μπις. Τον Μάιο του 1814 και ενώ ο πρώτος του γάμος καρκινοβατούσε, ο Σέλεϊ γνώρισε την κόρη του πνευματικού του μέντορα, φιλοσόφου Ουίλιαμ Γκόντγουιν, Μαίρη Γκόντγουιν (μετέπειτα Σέλεϊ) με την οποία κατέφυγε για ένα εξάμηνο στην Ελβετία και τη Γαλλία και μετά από πολλές δυσκολίες και περιπέτειες ξεκίνησαν να ζουν μαζί από το 1815. Αξίζει να σημειωθεί πως το παράνομο ζεύγος συνοδευόταν από τη θετή αδερφή της Μαίρυ και κόρη της δεύτερης γυναίκας του Γκόντγουιν, Κλερ Κλέρμοντ, ενώ ο Πέρσι την ίδια εποχή με επιστολές του, καλούσε την Χάριετ να αποτελέσουν μαζί με τη Μαίρυ μια “συντροφιά αγάπης”. Την ίδια εποχή κατάφερε να ξεπληρώσει τα χρέη του από κληρονομιά που του άφησε ο παππούς του Σερ Μπις Σέλεϊ. Στα 1816 αφού απέκτησε με την Μαίρη έναν γιο με το όνομα Ουίλιαμ (πέθανε τριών ετών) μετακόμισε σε μια εξοχική κατοικία στην Γενεύη όπου γνώρισε τον Λόρδο Μπάιρον με τον οποίο θα αναπτύξουν μια βαθιά και μακρόχρονη φιλία με περιπλοκές, όπως το γεγονός ότι η Κλαίρη Κλέρμοντ (θετή αδερφή της Μαίρη) γέννησε την Αλέγκρα, κόρη του Λόρδου Μπάιρον. Την ίδια χρονιά (1816) αυτοκτονεί η επίσημη σύζυγός του Χάριετ, γεγονός που τον συγκλονίζει, όμως 15 ημέρες μετά νυμφεύεται τη Μαίρη. Την ίδια εποχή έχει αναπτύξει φιλία με τον Τζέιμς Χένρι Λι Χαντ ο οποίος θα τον στηρίξει σημαντικά, ως ποιητή. Την επόμενη χρονιά (1817) θα αποκτήσει το δεύτερο παιδί με την Μαίρη, την Κλάρα (πεθαίνει την ίδια χρονιά) ενώ αργότερα (1820) θα αποκτήσει και τρίτο παιδί τον Πέρσι Φλόρενς (το μόνο παιδί που

Η Κηδεία του Σέλεϊ, Λουί Εντουάρ Φουρνιέ (1889). Στην εικόνα από τα δεξιά προς τα αριστερά: Τρελόνι, Χαντ, Μπάιρον.

Κυρίως για λόγους υγείας, ο Σέλεϊ θα αρχίσει ένα οδοιπορικό στις πόλεις της Ιταλίας ξεκινώντας από τη Ρώμη συνεχίζοντας στη Φλωρεντία και καταλήγοντας στην Πίζα, από την οποία εξορμούσε συχνά στο Λιβόρνο και στη Λούκα. Στην Πίζα δημιουργήθηκε ο κύκλος της Πίζας ένα ρεύμα επιφανών Άγγλων, Ιρλανδών, και Ελλήνων (μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, στον οποίον ο Σέλεϊ αφιέρωσε το δράμα του Ελλάς) και ο Μπάιρον. Τέλος θα εγκατασταθεί στη βίλα Κάζα Μάνι στο Σαν Τερέντσο απέναντι από το Λέριτσι στον κόλπο της Λα Σπέτσια. Τον Ιούλιο μετέβη με το ιστιοφόρο του που είχε το όνομα Δον Ζουάν, στο Λιβόρνο να υποδεχθεί τον Λι Χαντ, όμως ένα μπουρίνι στην επιστροφή ανέτρεψε το σκάφος του, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Η σορός του αποτεφρώθηκε στην παραλία παρουσία του Χαντ, του Μπάιρον και του Τρελόνι. Μετά τον θάνατο του η Μαίρη Σέλεϊ αφιέρωσε την ζωή της στην ταξινόμηση, διατήρηση και έκδοση των έργων του με αρκετά προβλήματα όπως την απαγόρευση της έκδοσης τους από τον πατέρα του Πέρσι μέχρι το 1839.

Επίμετρο

Ο Πέρσι Σέλεϊ από τη νεαρή του ηλικία διακρινόταν για τη λεπτότητα του συναισθηματικού του κόσμου, την πρωτοτυπία και επαναστατικότητα των ιδεών του. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την εξαίρετη κυριαρχία του στα εκφραστικά του μέσα, του προσέδωσαν ιδιαίτερη θέση στην αγγλική λογοτεχνία. Αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στα ιδεώδη της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της αγάπης. Τα ιδεώδη του ήταν συχνά πολύ προωθημένα, όπως η υποστήριξη του αθεϊσμού, ενώ υπήρξε αναμφισβήτητα φιλέλληνας – στο ποίημά του Ελλάς (Hellas) υμνεί την Ελληνική Επανάσταση (1821) ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Έργα του Πέρσι Σέλεϊ

 • Η αναγκαιότητα του αθεϊσμού (The Necessity of Atheism), (1811)
 • Βασίλισσα Μαμπ (Queen Mab), (1813)
 • Αλάστωρ ή το πνεύμα της μοναξιάς (Alastor, or, The Spirit of Solitude), (1815)
 • Λάων και Κύθνα (Laon and Cythna) ή Η εξέγερση του Ισλάμ (The revolt of Islam), (1817)
 • Τζούλιαν και Μάνταλο (Julian and Maddalo), (1819)
 • Οι Τσέντσι (The Cenci), (1819)
 • Μια φιλοσοφική άποψη για την μεταρρύθμιση (A Philosophical View of Reform) , Πολιτικό Εγχειρίδιο, (1819)
 • Προμηθεύς Λυόμενος (Prometheus Unbound), (1820)
 • Ελλάς (Hellas), Λυρικό Δράμα, (1821)
 • Υπεράσπιση της ποίησης (A defense of Poetry), Πεζό (1821)
 • Επιψυχίδιον (Epipsychidion) (1821)
 • Άδωνις (Adonais) (1821)
 • Μεταθανάτια Ποιήματα (Posthumous Poems)
 • Ποιητικά Έργα (Poetical Works)

Μεταφράσεις στα Ελληνικά

 • Ελλάς 1821 (Hellas):
  • Α.Μ.Στρατηγόπουλος (“Μπάυρον”)
  • Μάριος Βύρων Ραΐζης (“Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων”) – ISBN 960-7133-11-0
 • Άδωνις – Εκδόσεις: Οδός Πανός (ΑΔΩΝΙΣ)- ISBN 960-7716-99-X
 • Υπεράσπιση της ποίησης – Εκδόσεις: ΥΨΙΛΟΝ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com