Πετρέλαιο: Ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας για απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων

Η Μόσχα προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες πλην τεσσάρων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών

by Times Newsroom

Κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες ότι η απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων από τη Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά υπερίσχυσαν των φόβων ότι περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση. Παρά την άνοδο οι τιμές του μαύρου χρυσού οδεύουν να κλείσουν την πρώτη εβδομάδα με απώλειες για την περίοδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο κατά 50 σεντς ή 0,5% στα 93,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν κατά 63 σεντς ή 0,7% στα 90,26 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε τροχιά μικρής εβδομαδιαίας πτώσης, αφού κατέγραψαν κέρδη που ξεπέρασαν το 10% τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για την περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) διατηρούν τις περικοπές παραγωγής.

«Οι συναλλαγές παραμένουν ασταθείς εν μέσω διελκυστίνδας μεταξύ των φόβων για την προσφορά που ενισχύθηκαν από τη ρωσική απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» αναφέρει στο Reuters ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Μελλοντικά, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο κατά πόσον οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ υλοποιούνται όπως υποσχέθηκαν και κατά πόσον η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τη ζήτηση», συνεχίζει προβλέποντας ότι το WTI θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος γύρω στα 90-95 δολάρια.

Η Μόσχα προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες πλην τεσσάρων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με άμεση ισχύ για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων.

«Το αργό πετρέλαιο αναπήδησε από το χαμηλό της συνεδρίασης, αφού η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές ντίζελ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η βενζίνη. Η ενέργεια αυτή ανέτρεψε την πτωτική κίνηση στις αγορές αργού μετά τη γερακίσια απόφαση της Fed την Πέμπτη», ανέφερε σε σημείωμά της η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

«Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή