Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο αριθμός των Ουκρανών που εισέρχονται στην ΕΕ έχει επιστρέψει σε προπολεμικά επίπεδα

Σχεδόν 3,1 εκατ. άτομα έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους

by Times Newsroom

Ο αριθμός των Ουκρανών που περνούν σε χώρες της ΕΕ έχει επιστρέψει σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακινούνται προς τις χώρες αυτές και θα επιστρέφουν μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11/7) η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων υπεύθυνη για τη μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μια γειτονική χώρα τόσο της Ρωσίας προς ανατολάς όσο και χωρών της ΕΕ προς τα δυτικά, πάνω από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε χώρες του μπλοκ, όπως ανακοίνωσε στο τέλος του Ιουνίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex.

Σχεδόν 3,1 εκατομμύρια από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, η κατάσταση σήμερα είναι σταθερή. Οι μετακινήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ουκρανία, οι αριθμοί είναι όπως πριν από τον πόλεμο, στο επίπεδο πριν από την πανδημία, επομένως έχουμε επιστρέψει σε έναν σχεδόν φυσιολογικό αριθμό ανθρώπων που πηγαίνουν στην ΕΕ από την Ουκρανία» επεσήμανε η ίδια στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή τη στιγμή σχεδόν ο ίδιος αριθμός ανθρώπων εισέρχεται στην ΕΕ επιστρέφοντας από την Ουκρανία» είπε η Γιόχανσον προσερχόμενη στην Πράγα για το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υπό τη τσέχικη προεδρία.

«Προβλέπω ότι πολλοί Ουκρανοί στην ΕΕ θα πάρουν μια απόφαση πριν ανοίξουν τα σχολεία -πού να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ ή πίσω στην Ουκρανία», εκτίμησε.

«Νομίζω ότι τον επόμενο μήνα πολλοί άνθρωποι θα λάβουν μια απόφαση αν θα επιστρέψουν τώρα ή αν θα παραμείνουν και άλλο εδώ» ανέφερε κλείνοντας.

Όπως είπε η Γιόχανσον, η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ουκρανών προσφύγων, ακολουθούμενη από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία.

Κατά το Συμβούλιο στην Πράγα οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις ασφαλείας για το μπλοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και σε σχέση με την διακίνηση όπλων, διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών καθώς και για το ξέπλυμα χρήματος και την πλαστογραφία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com