Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικά δεδομένα εν μέσω της ρωσικής εισβολής

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την κυβέρνηση του Φουμίο Κισίντα, αλλά και την Αυστραλία

by Times Newsroom

Η Ουκρανία ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας για να βοηθηθεί στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων, έγραψε χθες Πέμπτη η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Ιαπωνικές κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν δορυφόρους που έχουν την ικανότητα να καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες μέρα και νύχτα και μέσα από σύννεφα και άλλα εμπόδια στην ατμόσφαιρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία δεν επικαλείται πηγές.

Η Ιαπωνία ανακοινώνει κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία

Η κυβέρνηση τώρα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών. Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.

Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

Η Αυστραλία ανακοινώνει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας

Η Αυστραλία με τη σειρά της ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και σε άλλους ένδεκα τραπεζικούς και δημόσιους οργανισμούς της χώρας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος και πρακτικά όλους τους θεσμούς που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος της Μόσχας.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν συνόψισε πως πλέον η χώρα έχει στο στόχαστρο «όλες τις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες που εκδίδουν και διαχειρίζονται το ρωσικό δημόσιο χρέος».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή